Živi dokaz - 32-letna Britanka trdi, da si že dve leti lase umiva le z vodo, jedilno sodo in jabolčnim kisom. Foto: Twitter
Živi dokaz - 32-letna Britanka trdi, da si že dve leti lase umiva le z vodo, jedilno sodo in jabolčnim kisom. Foto: Twitter
Umivanje
Več pozitivnih kot negativnih strani - ne le, da bodo lasje lepši, omejili boste tudi uporabo kemikalij v svojem domu, hkrati pa boste še privarčevali. Foto: freedigitalphotos.net

Mediji množično citirajo 32-letno Britanko Lucy Aitken Read, ki ima, roko na srce, na fotografijah res bleščeče rdeče lase (naravna barva?) in trdi, da je pred dvema letoma vse šampone vrgla v smeti in se podala na "naravno pot". "Želela sem si, da bi imela krepkejše, gostejše in polnejše lase, zato sem kupovala pripravek za pripravkom in si z njimi 'hranila' pričesko. Zaman. Nato sem zamenjala službo in začela delati v neki humanitarni organizaciji. Res sem si želela, da bi bili moji lasje videti lepo. Odločila sem se za revolucijo."

Od takrat si lase umiva le z vodo in naravnimi nadomestki, kot sta soda bikarbona in jabolčni kis, nujna pripomočka za pripadnice gibanja "no-poo", kot so se poimenovale nasprotnice šamponov, pa sta tudi gosta krtača in klobuk ali ruta, ko "imajo lasje vseeno slab dan".

Več umivanja, več šampona
Glavno vodilo najnovejše modne smernice je v tem, da v tovarnah izdelani šamponi in balzami, ki vsebujejo kup umetnih sestavin, ob rednem umivanju z las spirajo naravna olja, zato lasišče v želji, da bi jih nadomestilo, proizvaja še več snovi, s tem pa lasje postanejo mastni - in uporabiti moramo šampon za mastne lase. S tem se znajdemo v začaranem krogu, ki ga je že davno odkrila tudi kozmetična industrija - več šampona, kot uporabljamo, bolj se lasje mastijo in zato si nanašamo še več šampona in si lase umivamo še pogosteje.

"Dolgo sem se spraševala, ali drži legenda o tem, da če si las ne umivamo s šamponom dovolj dolgo, se bodo začeli čistiti sami," je razložila Lucy, ki je o svojem eksperimentu napisala tudi knjigo Happy Hair. Mimogrede, že aprila je radovednost v novost pognala tudi znano slovensko blogarko Uršo Jerkič, ki je zapisala, da si več kot dva tedna ni šamponirala las. "Niti ni tako fuj, kot zveni," je zapisala na Twitterju.

Treba je vztrajati
Seveda ni vse tako lepo in ne gre tako gladko, saj je treba prestati prvo stopnjo brez šampona oziroma "kočljivo obdobje tranzicije", kot je dejala Readova, v katerem so lasje vse prej kot sijoči, polni in bujni. So umazani, sprijeti, mastni in smrdljivi, kar lahko traja tudi več tednov. Takrat si je pomagala z zvito naglavno ruto ali klobukom.

"Seveda sem morala skozi smrdeče dneve in, roko na srce, nisem bila prepričana, da bom zdržala. Tako smo se navadili, da različne dišave in umetne pripravke enačimo s čistočo, da smo pozabili, kakšen je naraven vonj las. Ko so se nehali mastiti, so spet našli naravno ravnovesje. Samoočistili so se in danes so moji lasje bolj zdravi kot kdaj prej." Danes brez šampona vztraja že dve leti.

Še to v razmislek: neka raziskava je ugotovila, da ženske na svojem telesu vsak dan uporabijo 515 kemikalij, svetovna industrija za lasne pripomočke pa je vredna kar 38 milijard dolarjev - in vsako leto zraste za sedem odstotkov.

Bi poskusili?