Komisija, ki jo sestavljajo predstavniki tujih medijev na LJFW – Ljubljanskem tednu mode, se je odločila, da je najbolj izstopajoča kolekcija, ki prejme glavno nagrado LJFW WOW kolekcija Na Luno in nazaj, ki sta jo pod blagovno znamko M.Fiction ustvarili Mateja in Mia Aleksandra Lukač. Kolekcija je futuristična vizija sveta po apokalipsi, ko človeštvo zapusti Zemljo in začne novo življenje na Luni. Ponaša se s futurističnim pridihom, uporabo različnih materialov in značilnimi detajli.

M. Fiction. Foto: LJFW/Jure Makovec
M. Fiction. Foto: LJFW/Jure Makovec

Nagrado LJFW Digi WOW je prejel Matic Veler. Nagrado Digi WOW prejme kolekcija, ki zbere največ glasov modnih navdušencev in slovenskih predstavnikov medijev.

Matic Veler. Foto: LJFW/Jure Makovec
Matic Veler. Foto: LJFW/Jure Makovec

V sodelovanju s Centrom Rog je bila podeljena tudi nagrada za najbolj trajnostno kolekcijo. Po izboru komisije jo je ustvarila Julia Kaja Horvat – JKH Identity, ki pri izdelavi kolekcije Kaos ni upoštevala le materialnih trajnostnih vidikov (surovinska sestava, uporaba "dead stock" materialov in tiskanje z okolju prijaznimi barvili, lokalna izdelava), temveč je skozi igriv način v svoja oblačila vpeljala ikonografijo slovenske folklore in bogate tekstilne zgodovine. Njeni kosi so nosljivi in polni mladostne energije, kar je priča temu, da je trajnostna moda lepa in zabavna.

Poleg naziva najbolj trajnostne kolekcije je Julia Kaja Horvat prejela enoletno brezplačno uporabnino labov v Centru Rog, kjer bo lahko svoje divje ideje udejanjila s pomočjo najsodobnejših tehnologij.

JKH Identity. Foto: LJFW
JKH Identity. Foto: LJFW

Urška in Tomaž Draž sta na ljubljanskem tednu mode prejela nagrado za desetletja ustvarjalnosti in sooblikovanje slovenskega modnega prostora, ki jo je ob tridesetletnici delovanja prejela blagovna znamka Draž.

Draž. Foto: LJFW/Jure Makovec
Draž. Foto: LJFW/Jure Makovec

Nagrade so podelili ob uradnem odprtju trgovine LJFW shop v Centru Rog. V njej bodo na voljo najnovejše kolekcije slovenskih modnih oblikovalcev – na razpolago so oblačila 30 oblikovalcev, ki so večinoma predstavili svoje stvaritve na oktobrskem tednu mode. Tako lahko obiskovalci izbirajo med kosi Jone Bednjanec, Kiss The Future in Ludusa, kot tudi Draža, Almire Sadar, Petje Zorec in Maje Štamol, pa seveda kose kolekcij Gacho Couture, MC x Medle, Prik, MNKCL, JKH Identity, Ponorelii, Timotej Bistan, Matic Veler, Mateyaneira in ostalih.