Društvo za oblikovanje SOTO predstavlja mednarodno prodajno razstavo Made in Slovenija na Dunaju v trgovini Local oblikovalke Saše Fabjan. Foto: Društvo za oblikovanje Soto
Društvo za oblikovanje SOTO predstavlja mednarodno prodajno razstavo Made in Slovenija na Dunaju v trgovini Local oblikovalke Saše Fabjan. Foto: Društvo za oblikovanje Soto
Sedem oblikovalcev, sedem zgodb o slovenski tekstilni tradiciji v sodobni urbani preobleki. Na fotografiji vidimo produkt sodelovanja znamk Draž in Alpina. Foto: Društvo za oblikovanje Soto

Mednarodno prodajno razstavo slovenskega tekstilnega in modnega oblikovanja Made in Slovenija, ki jo je finančno podprlo tudi Minstrstvo za kulturo RS, je na Dunaju slavnostno odprl veleposlanik Republike Slovenije v Avstriji Andrej Rahten.

Oblikovalci se z razstavo vračajo h koreninam slovenske tekstilne tradicije. Oblikovalci tako dekonstruirajo tradicionalna oblačila, oblike in tekstilne vzorce, kombinirajo stare rokodelske tehnike s sodobnimi tehnologijami, na novo interpretirajo mitske zgodbe. Izdelke iz slovenske kulturne dediščine preoblikujejo v sodobne, urbane modne izdelke – v nova oblačila, obutev, pokrivala, modne dodatke, tekstil, igrače in dodatke za dom.

Tradicionalna klekljana čipka Pletenin Draž zaživi na športnih copatih tovarne Alpina. Almira Sadar je okraševanje kuhinjskih prtičkov s sodobnimi tehnologijami žakarskega pletenja, laserskega izrezovanja in strojnega vezenja prenesla na šale, odeje in oblačila. Zahtevno tehniko ročnega plisiranja oživlja kolekcija ženskih oblačil Nataše Peršuh. Sanja Grcić se je v sodelovanju s Klobučarstvom Pajk poklonila slovenskemu filmskemu junaku Kekcu in tradiciji ročnega izdelovanja klobukov. Ljudski motivi čipk in vezenin se pojavijo v kolekciji okolju prijaznih torb iz modularnih enot Neli Štrukelj in v eklektičnih avtorskih vzorcih Arijane Gadžijev, ki jih je s tehniko sublimacijskega tiska prenesla na tekstilne dodatke za dom. Petja Zorec je v kolekciji moških oblačil obudila pletilstvo, nekoč vodilno panogo slovenske tekstilne industrije.

Vse kolekcije Made in Slovenija upoštevajo načela trajnostnega in ekološkega oblikovanja. Vračajo se k ročnemu delu, spodbujajo povezave med lokalnim gospodarstvom, domačo obrtjo in sodobnim oblikovanjem. Znova zbližujejo izdelovalca in uporabnika oblačila ali tekstilnega izdelka. Vsi izdelki so maloserijski. Nastali so v sodelovanju med domačimi oblikovalci, rokodelci in proizvajalci. V njih so izražene kulturna tradicija, bogata dediščina slovenske tekstilne zgodovine in oblikovalska domišljija.

Razstava Made in Slovenija bo v trgovini Local, ki jo je na Dunaju pred nedavnim odprla oblikovalka Saša Fabjan, odprta do 30. novembra, od 10. do 13. decembra pa bo gostovala na festivalu designSUPERMARKET v Pragi. Decembra naj bi jo videli tudi v Ljubljani. V letu 2016 bo nadaljevala turnejo po evropskih prestolnicah.