Občasno razstavo na to temo odpirajo v soboto v razstavišču Kina Partizan. Na njej bodo predstavili modne ilustracije iz 19. in 20. stoletja, vključno z izborom historičnih oblačil in modnih dodatkov iz tistega časa, vzporedno pa bodo prikazali tudi sodobne modne ilustracije dijakov in študentov modnega oblikovanja. Razstavo so naslovili Modna ilustracija – vizualno razkošje.

Že leta 2013 je bil dogodek v polnem teku. Foto: BoBo
Že leta 2013 je bil dogodek v polnem teku. Foto: BoBo

"Z izborom letošnje teme sem želela javnosti prikazati večini prikrit, a nepogrešljiv osnovni del ustvarjalnega procesa modnega oblikovanja. Ob tem sem želela modno ilustracijo osvetliti z več zornih kotov, saj prek nje lahko sledimo pomembni zgodovinski pripovedi, hkrati pa sproža razmislek o globljem pomenu mode, oblikovanja in umetnosti," je na novinarski konferenci povedala kustodinja za oblačilno kulturo in nosilka projekta Maja Hren Brvar. Modna ilustracija naj bi bila komunikacija med oblikovalcem oblačil, ilustratorjem in javnostjo.

Odprtje razstave 18. maja, s katero praznujejo mednarodni dan muzejev in bo vključevalo tudi "risanje v živo", predstavlja uvodno dejanje letošnjega Meseca mode v muzeju, ki ga v Pokrajinskem muzeju Maribor prirejajo od leta 2013. "Zaradi edinstvenosti v slovenskem prostoru sodi zbirka modnih oblačil med zbirke nacionalnega pomena," je poudarila direktorica muzeja Mirjana Koren.

V projektu po njenih besedah vsako leto povežejo približno 150 ustvarjalcev, ki prihajajo iz različnih izobraževalnih, strokovnih in kulturnih ustanov. "Projekt je zasnovan na predstavitvi in popularizaciji zbirk oblačilne kulture, predmete zbirke pa prikazujemo na sodoben način ter opozarjamo na pomen oblačilne kulture v preteklosti in sodobnosti," je dodala Hren Brvar in poudarila, da si želijo "modo aktualizirati in jo z različnimi vsebinami prikazati kot zelo pomemben del vizualne umetnosti znotraj kulturne zgodovine" ter "poudariti, da jo je treba obravnavati ekvivalentno s preostalimi kulturnimi fenomeni in dediščinskimi panogami".

"Zdaj so modne ilustracije predvsem za to, da pokažeš svojo idejo šivilji ali stranki"

Mesec mode v muzeju se bo nadaljeval 21. maja z okroglo mizo v Viteški dvorani mariborskega gradu, na kateri bodo o modni ilustraciji spregovorili Marija Nabernik z ljubljanske akademije za likovno umetnost, Sabina Puc iz naravoslovnotehniške fakultete, ilustratorka Meta Wraber in grafični oblikovalec Matic Brezovšek.

23. maja bo sledila modna revija izdelkov dijakov in študentov, 30. maja pa bo v loži mariborskega gradu velika modna revija priznanih modnih oblikovalcev, ki bodo predstavili trajnostno naravnane kolekcije z modnimi ilustracijami in skicami.

"Letos bo vsak od nas pokazal, na kakšen način dela ilustracije," je povedala ena od oblikovalk, ki že dalj časa sodeluje v projektu, Tanja Uvera, ki je vesela te priložnosti prikaza svojega dela mariborskemu občinstvu. "Včasih so ilustracije uporabljali, da so jih objavljali v revijah, ker še ni bilo fotografij. Zdaj so modne ilustracije predvsem za to, da pokažeš svojo idejo šivilji ali stranki," je dodala modna oblikovalka edinstvenih pletenin, ki meni, da so oblačila najbolj osebna stvar vsakega posameznika, skozi katera izraža svojo osebnost – hitra moda pa po njenem mnenju človeka razvrednoti.

Začetki modne ilustracije segajo v prva leta 16. stoletja, danes pa modna ilustracija z digitalnimi tehnologijami po besedah Hren Brvar doživlja ponovni vzpon.

Mesec mode v muzej