Miro se bo po navdih za nove kreacije odpravil v Indijo. Foto: arhiv Miro Mišljen
Miro se bo po navdih za nove kreacije odpravil v Indijo. Foto: arhiv Miro Mišljen
Miro Mišljen
Utrip iz nove kolekcije. Foto: arhiv Miro Mišljen
Miro Mišljen
Ženska bo ostala zvesta čipki, naborkom, svili in visokim petam. Foto: arhiv Miro Mišljen

Za MMC je povedal, da se mu zdi ideja o modni reviji na dogodku Fashion TV Clubbing v kultnem klubu izjemna: "Prišla je ravno v roku, ko zapuščam Slovenijo za nekaj časa in odhajam v tujino po nove ideje ter nov navdih."

Po končani reviji bo obiskovalce zabaval didžej David Morales, ki ga je Miro opisal kot dobro modno ikono: "David je 'top'. Ima svoj slog, ki se ga drži in veliko dela na svojem telesu, kar se mi zdi modno." Oblikovalec se tudi v prostem času rad udeleži tovrstnih zabav, drugače pa ima rad slovensko glasbo.

Kako Mišljen vidi povezavo med glasbo in modo, kaj pripravlja v novi kolekciji in kdo je prava modna ikona, pa si preberite v spodnjem intervjuju.

Kako vidite povezavo med modo in glasbo?
Moda in glasba gresta z roko v roki že od srednjega veka dalje. Nekako so se ljudje očedili na priložnostih oziroma plesih, kjer je bila vedno prisotna tudi glasba. Tako se je z dolžino kril in velikostjo lasulj spreminjala tudi glasba, ki je sodila v določen slog. Danes pa je glasba pomemben medij, ki med mladimi širi nove smernice, saj glasbeniki postajajo nekakšne ikone komercialne mode, ki jo ponujajo police trgovin.

Kako bi opisali svojo kolekcijo, ki jo boste predstavili na modni brvi?
Tokrat bo v ospredju ženska, željna sprememb in polna novih izzivov, popotnica, ki niti na poti ne želi zanemariti svoje ženskosti. Ostaja zvesta čipki, naborkom, svili in visokim petam. Ne minimalizira, ampak se dekadentno predaja ponujenemu, lahko je ugledna gospa, a tudi lahkotna cenena. Gre za nekakšno igranje z stilom.

Ali raje ustvarjate ženska oblačila?
Moška oblačila so za oblikovalce vedno večji izziv, saj je, še posebno slovenska moška populacija, kar se tiče dojemanja besede modno, vedno v zaostanku. Oblikujem tako ženska kot moška oblačila, odvisno od navdiha, želje in povpraševanja. Vesel sem, ker videvam vedno več svojih stvaritev tudi na slovenskih ulicah. Žensko oblačilo je bilo skoraj vedno brezmejno, kajti ženski je dovoljeno skoraj vse … Moški pa se pri tem šele postavljamo na noge.

Kako poteka proces ustvarjanja vaših oblačil, kje črpate navdih?
Navdih črpam povsod, kjer sem, občutiti želim svet okoli sebe. Trenutno si želim novega navdiha, zato odhajam za najmanj dva meseca v Indijo, in verjamem, da me bo ta dežela navdihnila. Za navdih mi ni težko za nekaj časa zapreti trgovine in se odpraviti v tuji svet daleč od udobja ter uživanja, ustaljenega življenja, saj vem, da je to osnova za ustvarjanje.

Naštejte nekaj kosov garderobe, ki so nujni za letošnjo jesen in zimo.
Sicer se danes "trend" dojema kot prezentacija lastnega sloga, vendar veljajo neka splošna načela. To sezono je v ospredju bež, ki se preliva vse tja do temnorjave. V polni meri so se vrnila 80., še posebej začetki, kjer se še čutijo vplivi 70., ki pa bodo v polni luči zaživela naslednje poletje. Za najdrznejše so letos 'must have' živalski vzorci kombinirani s cvetličnim vzorcem ali pikami. Ženske skoraj morajo imeti kos iz fantove omare. 'Men look' je zakon.

Koga od slavnih tujih in slovenskih estradnikov bi izpostavili kot modno ikono?
Modna ikona je zame Victoria Beckham, od naših pa moja prijateljica Maja Malnar, ženska, ki razume modo in ima v svoji omari kose, ki so ali pa še bodo postali kultni.

Koga si želite 'obleči'?
Vse, ki cenijo in znajo nositi moj stil.

Spodaj si lahko ogledate video, ki je nastal na lanskem prvem FTV Clubbingu.