Nemški organizatorji tekmovanja za mis, ki bo državo zastopala na letošnjem izboru za mis sveta, so se že lani odločili, da zastareli koncept tekmovanja, ki od tekmovalk zahteva fizično lepoto, ocenjeno tudi med paradiranjem v kopalkah ali spodnjem perilu, spremenijo in skušajo izbrati zmagovalko, ki bo spodobno predstavljala državo, obenem pa bila zgled drugim ženskam.

Lani je tako – prvič v zgodovini – slavila 35-letna mama Leonie Charlotte von Hase, letos pa se je naslova na koncu razveselila podjetnica in mama dveh deklic, Anja Kallenbach. Ta je sodnike navdušila že s svojo življenjsko zgodbo, saj je pri 17 pustila šolo, a se je pozneje zavedela napake in se lotila študija ekonomije. Danes ima dve podjetji s področja kolesarstva oz. kolesarske opreme, veliko časa pa ji vzameta tudi hčerki, ki ju ima s partnerjem.

Že decembra lani je bila izbrana za mis Turingije, dežele, ki jo je tako zastopala na nemškem izboru za mis. Poleg podjetništva je njeno veliko veselje tudi manekenstvo, ki pa ga je odkrila šele po rojstvu obeh hčera, pri 27 letih, je navedla.

Kot je zapisala v svoji predstavitvi pred izborom, želi biti zgled ženskam, in sicer "s svojimi življenjskimi izkušnjami na poklicnem področju in kot mati, prijateljica, ženska in nekdo, ki ceni življenje".

Po prejemu lente najlepše je temu dodala še, da si želi s svojim delovanjem spodbuditi ženske k temu, "da počnejo, kar jih veseli, ne glede na to, koliko so stare, kako so videti in kaj o njih govorijo drugi".

Letošnji nabor tekmovalk za mis Nemčije, ki je že drugo leto zapored potekal pod geslom "navdihujoče, pristne ženske", je bil vsekakor drugačen od tistih v preteklih letih: med drugim so se za lento potegovale aktivistka, ki se bojuje proti predsodkom, povezanim z debelostjo, tekmovalka z ileostomo, ženska, ki je preživela spolno nasilje in nekdanja pripadnica Jehovovih prič.

A čeprav je bil tekmovalni del dogodka (ta je sicer obdobju primerno potekal po spletu, brez navzočnosti občinstva) manj osredotočen na zgolj zunanji videz, so po drugi strani tekmovalke morale še vedno odgovarjati na vprašanja s področij, kot sta "družina in dom" ter "kozmetika in skrb za lepoto". Manjkali pa niso niti različni izhodi, je pa res, da se že nekaj let tekmovalkam ni treba predstavljati v spodnjem perilu ali kopalkah.