Oblikovalka Ferdose Begum, ki je v Italijo pribežala iz Bangladeša, v družbi manekenke z njeno kreacijo. Foto: Reuters
Oblikovalka Ferdose Begum, ki je v Italijo pribežala iz Bangladeša, v družbi manekenke z njeno kreacijo. Foto: Reuters

Danes 35-letna Julija Dobrohurska je pred slabima dvema letoma v strahu pred rusko agresijo zbežala iz ukrajinskega mesta Konotop. Pred dobrega pol leta se ji je ponudila priložnost, da se preizkusi v oblikovanju nakita, zdaj pa je skupaj s še 18 nadobudnimi modnimi oblikovalci na modni reviji, poimenovani Refugees live fashion show (Modna revija beguncev), predstavila prve izdelke.

Dogodek je bil vrhunec šestmesečnega programa, ki sta ga organizirala modna akademija Maiani s sedežem v Rimu in tamkajšnje zdravstveno ministrstvo. Vsi udeleženci programa so bili begunci, ki so pokazali željo po modnem ustvarjanju. Na modni reviji so skupaj zasnovali osem različnih oprav – vključno z nakitom in modnimi dodatki –, v katerih so se nekateri izmed njih sprehodili tudi kot manekeni.

Tako kolekcija kot modna revija sta bili dobro sprejeti. Dobrohurska je bila po dogodku vzhičena: "Mislim, da ni stvari, ki je tukaj v Italiji ne bi mogla narediti."

Modna akademija Maiani združuje približno 110 podjetij, samostojnih podjetnikov in organizacij, ki pod sloganom "Kultura je zdravje" pripravljajo različne programe, namenjene beguncem in prosilcem za azil, s čimer želijo pospešiti njihovo integracijo in učenje jezika, ob tem pa jim ponuditi tudi priložnost ustvarjanja.

Julija Dobrohurska (desno) z manekenko, ki je nosila njen nakit. Foto: Reuters
Julija Dobrohurska (desno) z manekenko, ki je nosila njen nakit. Foto: Reuters

Končni cilj številnih sodelujočih je seveda postati uspešen modni oblikovalec oz. oblikovalka, a nezanemarljive so predvsem druge prednosti takih programov – posamezniki so namreč tako v rednem stiku z italijanskim jezikom in kulturo, obenem pa ustvarjajo nekaj lepega, kar jim pomaga pri spoprijemanju s travmami vojn in nasilja, ki so jim ušli. "Res smo zadovoljni zaradi rezultatov, ki jih imajo ti programi na zdravje udeležencev," pravi Giancarlo Santone, psihiater z rimskega zdravstvenega ministrstva, ki sodeluje pri projektu in dodaja, da so prednosti omenjenega programa "res izjemne".