Iris Mulej je tudi tokrat stavila na svoje obline in si omislila (pre)globok dekolte. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Iris Mulej je tudi tokrat stavila na svoje obline in si omislila (pre)globok dekolte. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Razočarala so me vsa dekleta, ki so čutila, da je neznansko nujno pokazati svoje globoke dekolteje širni Sloveniji. To se mi resnično ne zdi primerno.

Anže Frantar
Iva Krajnc in Aljoša Bagola redno navdušujeta kot dobro usklajen in modno ozaveščen par. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Katarina Jurkovič Tjaše Kokalj s stajlingom ni prepričala. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Barbara Drnač in Tereza Poljanič - modno učinkovita naveza matere in hčere. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lara Romih - slovenski odgovor na videz Naomi Watts z letošnjih Oskarjev? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Omar Naber je prišel na Viktorje kar v kavbojkah. Preveč sproščeno? Najbrž. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Žal mi je, da smo na rdeči preprogi vseeno imeli priložnosti videti jope in kavbojke, saj, kot sem že omenila, moškim ni težko sestaviti elegantnega stajlinga in bi jih zato bi morali videti več.

Tjaša Kokalj
Tjaša Kokalj (levo) v obleki Maje Štamol Droljc se je po rdeči preprogi sprehodila s kolegico Katjo Klavoro. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mirela Korač v obleki Maje Ferme. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Za oceno modnih izbir dam in gospodov na Viktorjih 2013 smo prosili nekdanjo mis universe in modno novinarko Tjašo Kokalj in modnega novinarja in blogarja Anžeta Frantarja, ki sta si podelitev in toalete ogledala tudi v živo.


Začnimo z damami. Katero bi z viktorjevske rdeče preproge izpostavili v pozitivnem in katero v negativnem smislu?

Tjaša: Zelo lepa je bila tv-voditeljica Nataša Gavranič, vsekakor v eni izmed najlepših oblek letošnjih Viktorjev. Spodaj prosto padajoča in preprosta, v zgornjem delu pa čudovit preplet svetlečih se detajlov. S pričesko in mejkapom je bila videti kot kakšna krhka boginja.

Zelo lepa in ekstravagantna je bila tudi modna oblikovalka Maja Štamol Droljc, všeč mi je bila pogumna Lara Romih, ki je sicer spominjala na letošnjo Naomi Watts na Oskarjih, ampak je dobesedno sijala in izbrala čudovito srebrno obleko, ki je bila zelo glamurozna. Zanimiva je bila tudi misica Mirela Korač v obleki Maje Ferme, ki je uspešno združila črno in rožnato pudrasto barvo. Zelo elegantna in lepa.

Med najmanj všečnimi oblekami je bila izbira Tanje Žagar, pri kateri me je zmotila obleka, ki je delovala zelo ceneno in zaradi voluminoznega kratkega krila smešno, Tanja pa je zraven kombinirala zelena očala in prstan, dodatka, ki sta bila izbrana popolnoma napačno.

Zmrdujem se tudi nad Neisho, ker to pač ni stajling za glamurozno prireditev, in tudi nad Katarino Jurkovič. Zgornji del je zanimiv, umirjen, spodnji del pa spominja na nekaj, kar bi oblekli v cirkusu. Meni ni všeč.

Anže: Definitivno bi lahko izpostavil igralko Ivo Krajnc, ki je "v blaženem stanju" izbrala resnično čudovito obleko. Sicer me to niti ni pretirano presenetilo, saj smo lahko že navajeni, da je par Krajnc-Bagola vedno odlično urejen od glave do pet. Me je pa popolnoma presenetila Barbara Drnač, ki je tokrat barve zamenjala za črnino, ki ji odlično pristaja. Seveda tudi zato, ker je klasika za tovrstne dogodke vedno najboljša izbira.

V negativnem smislu pa so me razočarala vsa dekleta, ki so čutila, da je neznansko nujno pokazati svoje globoke dekolteje širni Sloveniji. To se mi resnično ne zdi primerno. Sicer sem človek liberalnih načel, a tu gre za to, da tovrstne obleke enostavno niso okusne.

Kaj pa gospodje?

Tjaša: Za rdečo preprogo se gospodom v nasprotju z damami res ni treba "pretegniti", da bi bili videti elegantno in šik. Črna, dobro ukrojena moška obleka in to je to.

Moja najljubša sta bila Aljoša Bagola in zanimiv Tomaž Mihelič, ki je na obleko kombiniral svetlečega se metuljčka. Drugačno in zanimivo. Tudi Marko Potrč je bil dober, tak, kot bi pravzaprav morali biti moški na Viktorjih.

Žal mi je, da smo na rdeči preprogi vseeno imeli priložnost videti jope in kavbojke, saj, kot sem že omenila, moškim ni težko sestaviti elegantnega stajlinga in bi jih zato morali videti več.

Anže: Moški bi naj sicer imeli lažje delo pri izbiri modnih kombinacij, a je za slovensko estrado tudi to očitno še velik zalogaj. Med vsemi gre izpostaviti Aljošo Bagolo, ki je v klasiki seveda blestel, me je pa v dno duše zabolelo, ko sem videl pevca Omarja Naberja na rdeči preprogi v kavbojkah in jopi. To je enostavno nesprejemljivo.

Ste morda na preprogi opazili kak prevladujoč trend, barvo?

Tjaša: Obleke so si bile precej različne. Morda le to, da smo videli velik trend, usnje, vpeljan v nekatere večerne toalete, pa drzne zakovice. Elegantno z rokerskimi detajli, to mi je bilo zelo všeč.

Anže: Najbolj prevladujoči sta seveda črna in bela, oziroma še bolje, bež barva. Seveda na žalost prevladujejo tudi globoki dekolteji. Izjemno priljubljene so bile tudi vlečke, nekatere daljše in nekatere malo krajše, a se nobeni ni godilo ravno dobro, ko se je začel družabni del dogajanja, saj so v množici neprestano po njih hodili z bolj ali manj umazanimi čevlji. Niti ne želim si predstavljati, kako umazane obleke so ta dekleta prinesla domov in ali jim bo čistilnica sploh lahko kakor koli pomagala.

Kaj pa pričeske in ličenje, so povabljenci dovolj pozornosti posvetili tej plati svoje podobe?

Tjaša: Tukaj bi o okusu lahko razpravljali, enim je všeč to, drugim ono, ampak na splošno bi pohvalila dame, saj so bile pričeske lepo urejene, ličenje brezhibno. O tem sem razmišljala na začetku prireditve, da so se letos estradnice zelo potrudile za svoje podobe in potem mi je bilo kar malce žal kritike, saj se je vsaka potrudila po svoji presoji in okusu.

Anže: Pričeske so bile kot vedno vrhunsko urejene, česar pa ne moremo reči glede ličenja, saj so Slovenke vajeni pretiravanja pri nanosu ličil. Jasno se je opazilo, da so nekatere ličenje prepustile profesionalcem, spet druge pa so se naličile same. Naj tudi na tej sceni čim prej prevlada pravilo: manj je več. Potem bomo vsi bolj zadovoljni. Dekleta s svojim videzom in mi z njihovim.

Večina estradnic, od katerih smo dobili podatek o oblikovalcu obleke, je izbrala slovenska imena, kar je gotovo spodbudno?

Tjaša: Seveda. Meni je to zelo všeč. Raje grem do slovenskega oblikovalca, kot pa oblečem Dior.

Anže: Roko na srce, slovenski oblikovalci se zaradi konkurence težko kosajo s tujino in so prav zato primorani svoje delo prodajati po nižji ceni kot tuja zveneča imena. Torej je šlo po mojem mnenju prej za varčevanje kot za željo po spodbudi slovenskih modnih oblikovalcev.

Seveda drži, da so nekatere estradnice namensko izbrale domače oblikovalske ideje prav zaradi podpore temu trgu, a večina se je verjetno še vedno obrnila po sili razmer. Bo pa tudi držalo, da če dekle izbere manj znanega slovenskega oblikovalca, še vedno do neke mere vpliva na to, kako bo videti kreacija, medtem ko se uveljavljena imena ne pustijo tako zlahka voditi. Malo pa je takih, ki bi podprli še neuveljavljene slovenske modne oblikovalce. Na tem mestu je treba izpostaviti Terezo Poljanič, ki je morda ena redkih, ki to z veseljem počne.

Kaj ste za na dogodek oblekli vi?

Tjaša: Moja obleka je delo modne oblikovalke Maje Štamol Droljc. Letos me je "pičilo", da bi imela čipkasto obleko, saj je še nikoli nisem imela, pa v moji omari visi več kot deset večernih oblek. Z Majo sva pretuhtali nekaj možnosti, želela sem dolge rokave, želela sem, da čipka vseeno pokaže nekaj gole kože, a da vse skupaj ni videti ceneno.

Obleka je pravzaprav sestavljena iz dveh, spodnje, ki je kratek kombinezon s črnim prosojnim krilom in potem črne čipkaste obleke. Kar nekaj časa sem potrebovala, da pretuhtam modne dodatke, saj je čipka tako močna, elegantna, klasična, da zraven ne sodi kar vsak nakit in modni dodatki. Zato sem se odločila za pleksi, ki se ponovi na petah mojih čevljev, torbici in še nakitu, velikemu prstanu in uhanih, ki pa so delo Katje Koselj.

Anže: Sam sem izbral klasiko, ki je za tovrsten dogodek najprimernejša. Črno obleko z belo srajco in kravato. Mislim, da modni eksperimenti na tovrstne dogodke ne sodijo, so pa denimo več kot dobrodošli na tednih mode in upam, da bodo to razumeli tudi znani obrazi, ki so prav tokrat zaplavali v eksperimentalne vode.

Razočarala so me vsa dekleta, ki so čutila, da je neznansko nujno pokazati svoje globoke dekolteje širni Sloveniji. To se mi resnično ne zdi primerno.

Anže Frantar

Žal mi je, da smo na rdeči preprogi vseeno imeli priložnosti videti jope in kavbojke, saj, kot sem že omenila, moškim ni težko sestaviti elegantnega stajlinga in bi jih zato bi morali videti več.

Tjaša Kokalj