Med svetovnimi ustvarjalci modnih smernic so letos kar tri elegantne in občudovane prve dame: Michelle Obama, Samantha Cameron in Carla Bruni-Sarkozy. Foto: EPA
Med svetovnimi ustvarjalci modnih smernic so letos kar tri elegantne in občudovane prve dame: Michelle Obama, Samantha Cameron in Carla Bruni-Sarkozy. Foto: EPA
Lady Gaga je v zadnjih letih postala sinonim za oblačilno ekstravaganco. Foto: EPA
Nekdanja supermanekenka Christy Turlington in njen soprog Ed Burns spadata med najbolje oblečene pare po izboru revije Vanity Fair. Foto: EPA

Revija Vanity Fair vsako leto objavi seznam najbolje oblečenih znanih ljudi, letos so se na njem znašle kar tri prve dame. "Michelle Obama ima zelo pomembno vlogo v modi ta trenutek," je o ameriški prvi dami povedala dopisnica te revije in ustvarjalka omenjenega seznama Amy Fine Collins, pri tem je mislila na sposobnost Obamove, da spretno kombinira draga oblačila zvenečih in vzhajajočih oblikovalskih imen z znamkami, ki si jih lahko privoščijo tudi "navadne smrtnice".

Preberite in oglejte si še:
Od nekdaj lepe so prve dame slovele ...

"Carla Bruni-Sarkozy ima bolj seksi videz, Samantha Cameron pa je prva vidno noseča prva dama na seznamu," je še dodala Fine Collinsova. Britanski mediji so se že ponosno razpisali o svoji 39-letni prvi dami, ki pogumno eksperimentira z broškami, ogrlicami in izbira še neznana imena modnega sveta.

"Modni vodje, ne sledilci"
Prvič se je na seznam, in sicer v kategoriji "izvirnih", uvrstila ekstravagantna Lady Gaga, ki tudi pozira na septembrski naslovnici revije Vanity Fair. "Ljudje na našem seznamu so individualisti. Niso videti kot vsi drugi," je povedala Fine Collinsova. "So modni vodje, ne sledilci. Postavljajo trende in jim ne sledijo." O Gagi meni, da je "na novo izumila medij mode". "Kar koli in vse je vključila v modo, od telefonov do invalidskih vozičkov. Ostaja zvesta sama sebi."

Med "izvirnimi" sta se znašla tudi igralka Helena Bonham-Carter, ki se je nekoč označila za "modnega antikrista" in drzni modni oblikovalec John Galliano.

Hollywoodske barve na seznamu - ta je že 71. po vrsti - prvič predstavljata Carey Mulligan in Javier Bardem. Mulliganova - drznila si je celo zavrniti ponudbo urednice Voguea Anne Wintour, ki ji je želela pomagati izbrati opravo za na Oskarje - je po besedah Fine Collinsove "hollywoodsko dekle, ki ni tipični hollywoodski tip". "Prikupna je in ženske so navdušene nad njo," je dodala.

Bardem, postavni Španec, ki se je pred kratkim poročil z rojakinjo in stanovsko kolegico Penelope Cruz, pa je po besedah strokovnjakinje "enako sproščen v kavbojkah in majicah kot v oblekah". Po 21-letni odsotnosti se je na seznam najbolje oblečenih moških vrnil hollywoodski veteran Alec Baldwin.

Angie - preprosto dolgočasna
A na letošnjem seznamu, na katerem med moškimi velja omeniti še vsaj glasbenika Pharrella Williamsa in režiserja Martina Scorseseja, med ženskami pa hollywoodsko zvezdnico nemškega porekla Diane Kruger in režiserko Noro Ephron, ne boste našli Angeline Jolie, ki so jo modni poznavalci zaradi predvidljivih izbir črnih oprav ustaljenih modnih imen označili preprosto za - dolgočasno.