Kerin ima med drugim v lasti Gucci. Foto: Reuters
Kerin ima med drugim v lasti Gucci. Foto: Reuters

Želijo namreč, da modeli predstavljajo odraslo generacijo ter da na modnih revijah in fotografiranjih nosijo kolekcije za odrasle.

Zapisali so, da se zavedajo vpliva, ki jih imajo na mlajše generacije stališča njihove modne hiše. "Zato verjamemo, da je naša odgovornost predstavljati najboljše mogoče prakse v tem prestižnem sektorju, in upamo, da s to odločitvijo lahko ustvarimo gibanje, ki mu bodo v prihodnosti sledili tudi drugi," je v izjavi razložil predstavnik modne hiše Francois-Henri Pinault.

Polnoletne manekenke in manekeni bolj zreli

Nova politika modne hiše bo prvič vidna v jesensko-zimski kolekciji 2020/2021.

"Fizična in psihična zrelost modelov, starejših od 18 let, se nam zdi primernejša za ritem in zahteve, ki so del tega poklica," je razložila Marie-Claire Daveu.

Leta 2017 je modni velikan Kering, ki ima v lasti znamke, med katerimi so Gucci, Saint Laurent in Brioni, kot najnižjo starost modelov vzpostavil starost 16 let, hkrati pa se je zavezal, da ne bo zastopal ekstremno suhih manekenk.

Modna industrija se v zadnjem času precej ukvarja s tem, kakšen je odnos do manekenk in kaj se od njih pričakuje - med drugim tudi v sklopu odzivov na incident iz leta 2017 na Kitajskem, kjer 14-letna ruska manekenka naj ne bi imela urejenega zdravstvenega zavarovanja.