Cardin se je rodil leta 1922 v San Biagiu v bližini Trevisa. Njegova starša sta se leta 1924 pred fašističnim režimom umaknila v Francijo, kjer je Cardin pri 14 letih začel svojo pot v modni svet. Foto: AP
Cardin se je rodil leta 1922 v San Biagiu v bližini Trevisa. Njegova starša sta se leta 1924 pred fašističnim režimom umaknila v Francijo, kjer je Cardin pri 14 letih začel svojo pot v modni svet. Foto: AP

Pierre Cardin je eden tistih modnih oblikovalcev, ki je s svojimi kreacijami v zgodovini mode postavil številne mejnike. Bil je eden prvih, ki je verjel v konfekcijsko modo. Njegova kolekcija konfekcijskih oblačil, ki jo je predstavil leta 1959, ga je stala članstva v francoski zvezi oblikovalcev visoke mode. A Cardin se s svojo potezno ni zmotil, trend dostopnejše mode je bil neustavljiv in v zvezi so mu kmalu obnovili članstvo.

Poseben uspeh je dosegel leta 1964 s kolekcijo Space Age, ki v svetu mode še danes velja za prelomno. Tesno oprijeta oblačila, ozke usnjene hlače, prilegajoča se pokrivala in jopice z netopirskimi krili so navdušile modno javnost. O liniji je nekoč zapisal: "Samo linije so pomembne. Pomembna mi je le preprostost."

Cardin je tudi sicer poznan predvsem po drznih, futurističnih dizajnih iz 60., 70. in 80. let preteklega stoletja, svoje delovanje je s področja mode pa je razširil še na pohištvo in industrijsko oblikovanje. Leta 1975 je v Parizu odprl svoj prvi salon pohištva.

Razstava, ki bo na ogled od 20. julija do 5. januarja prihodnje leto, se tako ne bo osredotočala zgolj na oblačila, ampak bo med 170 eksponati iz oblikovalčevega arhiva tudi pohištvo.

Kustosi razstave kot vrhunce omenjajo izjemne kreacije iz dragocenih materialov iz 50. let preteklega stoletja, kreacije, v katere je oblikovalec vključil vinilke, plastiko in po sebi poimenovan umetni material ter ikonične suknjiče s podloženimi rameni iz 80. let prejšnjega stoletja, za katere je Cardin navdih našel v japonski umetnosti zgibanja papirja origami, kitajski arhitekturi in dresih igralcev ameriškega nogometa.

Na razstavi bo mogoče videti tudi skice, fotografije in filmsko gradivo 96-letnega Cardina, ki je v svetu mode aktiven že vse od svojega 14. leta, ko je kot vajenec začel delati v modni industriji. Po drugi svetovni vojni se je preselil v Pariz, kjer je delal v modnih hišah Paquin in Schiaparelli, nato se je pridružil Christianu Diorju. Cardin je svojo znamko ustanovil leta 1950, ko ni dobil službe pri hiši Balenciaga.