Urška Faller Davidson in Jelena Proković ob prejetju nagrade za posebne dosežke. Jelena Proković se je zahvalila organizatorjem, ker so
Urška Faller Davidson in Jelena Proković ob prejetju nagrade za posebne dosežke. Jelena Proković se je zahvalila organizatorjem, ker so "prvič podelili netipično modno nagrado, ampak nagrado sočutja in solidarnosti". Foto: Elle Style Awards
Sorodna novica Modne ustvarjalke v Sloveniji sešile več kot 7.000 dobrodelnih mask
Sorodna novica Modne oblikovalke v Sloveniji šivajo maske noč in dan

"Zaradi posebnih razmer današnjega časa je nujno nagraditi tiste, ki so med pandemijo še posebej izstopali," so ob obrazložitvi nagrade sporočili organizatorji in dodali: "Gre za projekt, ki je trajnosten in celosten ter obenem čudovita zgodba o vzajemni pomoči, sočutju in solidarnosti," so zapisali organizatorji v obrazložitvi nagrade leta za posebne dosežke.

Pod okriljem neprofitne dobrodelne organizacije Mask_Sign, ki so jo ustanovili Faller Inštitut Slovenija, Društvo SOTO in zadruga ZOOFA, je med epidemijo covida-19 nastalo lepo število zaščitnih mask, ki so jih zašile modne oblikovalke, kostumografke, stilistke in šivilje ter podarile najranljivejšim družbenim skupinam, kot so starostniki, kronični bolniki in socialno ogroženi, ter bolnišnicam, porodnišnicam, domovom za starejše, centrom za socialno delo, varnim hišam.

Povezovalka Elle Style Awards 2020 je bila Lorella Flego. Foto: Elle Style Awards
Povezovalka Elle Style Awards 2020 je bila Lorella Flego. Foto: Elle Style Awards

Urška Faller Davidson – organizatorka akcije, ob njej za koordinacijo in izvedbo skrbita modni oblikovalki Jelena Proković in Sanja Grcić – je zagotovila, da se projekt ne bo končal, temveč kvečjemu širil, tudi čez meje, poleg tega se pripravlja še razstava mask oziroma razstava o projektu v Mestnem muzeju Ljubljana.

Slovenska izdaja modne revije Elle je nagrade za najboljše kreativne dosežke in slog na slovenskem modnem področju letos podelila še v sedmih kategorijah.

Modna oblikovalka leta Matea Benedetti. Foto: Elle Style Awards
Modna oblikovalka leta Matea Benedetti. Foto: Elle Style Awards

Oblikovalka leta je Matea Benedetti

V kategoriji modni oblikovalec je slavila Matea Benedetti, ki ustvarja pod modno znamko Benedetti Life. Mednarodno prepoznavna ustvarjalka se je sprva v tujini uveljavila predvsem na področju kostumografije, nato pa je preboj doživela tudi kot modna oblikovalka, katere znamka Benedetti Life je danes znana in priznana kot trajnostna, do živali prijazna in luksuzna.

Preostala nominiranca v kategoriji: Julija Kaja Hrovat in Draž.

Anja Medle (na ljubljanskem tednu mode lani) je slavila v kategoriji mladi talent. Foto: LJFW/Jure Makovec
Anja Medle (na ljubljanskem tednu mode lani) je slavila v kategoriji mladi talent. Foto: LJFW/Jure Makovec

V kategoriji mladi talent je nagrado prejela mlada modna oblikovalka Anja Medle, ki je pozornost širše javnosti vzbudila z opazno kolekcijo, predstavljeno na lanskem ljubljanskem tednu mode, ter prejela nagrado WOW za najboljšo kolekcijo. Anja v svojih kolekcijah prepleta natančno strogost s harmonično igrivostjo in nežnostjo.

Preostala nominiranca v kategoriji: Cilka Sadar in Jan Brovč.

Ana Roš ženska leta

Elle ženska za leto 2020 je postala kuharska mojstrica Ana Roš.

Sorodna novica Ana Roš: Slovenci smo premalo ambiciozni in predani delu
Ana Roš. Foto: Elle Style Awards
Ana Roš. Foto: Elle Style Awards

Šefinja kuhinje v kobariški Hiši Franko, ki jo vodita skupaj s partnerjem Valterjem Kramarjem, je samoukinja, ki je slovensko kulinariko že pred leti povzdignila na višjo raven. "S svojim neverjetnim talentom za kombiniranje okusov, tekstur, barv, oblik in tehnik je pritegnila pozornost množice ter postala ena od najvidnejših kuharskih mojstric tako v slovenskem kot tudi svetovnem merilu," so zapisali v obrazložitvi nagrade.

Preostali nominiranki v kategoriji: Ajda Smrekar in Nuša Gnezda.

Elle moški 2020 pa je znani in priznani lepotni kirurg Igor Višnjar. Preostala nominiranca v kategoriji: Aljoša Bagola in Anej Sosic.

Mojca Mavec je medijska osebnost leta. Foto: Elle Style Awards
Mojca Mavec je medijska osebnost leta. Foto: Elle Style Awards

Medijska osebnost leta je Mojca Mavec

Elle medijska osebnost leta je voditeljica in novinarka na RTV-ju Mojca Mavec.

"Mojco Mavec, ki na televiziji dela že od začetka devetdesetih let, vsi poznamo po nadvse prijetnem in ljubkem glasu, pristni ženstveni prezenci in močni karizmi. Opredeljuje jo strast do televizijskega novinarstva, potovanj in kulinarike, njeno gonilo pa so avtentične zgodbe ljudi."

Preostala nominiranca v kategoriji: Boštjan Gorenc – Pižama in Lara Komar.

Swimsoru nagrada za trajnost

V kategoriji Elle trajnostni pristop je nagrado prejela znamka Swimsor. Gre za etično, trajnostno in brezčasno blagovna znamka kopalk, ki jo je iz ljubezni do okolja in želje po družbenih spremembah ustvarila mlada modna oblikovalka Barbara Sorčič.

Sorodna novica Nova linija kopalk ali zakaj so ribiške mreže lepše na telesu kot na oceanskih tleh?

Kopalke so ročno narejene iz recikliranih materialov, s čimer pomembno prispevajo k varovanju okolja; gre za econyl, ki omogoča neomejeno število recikliranj, kar pomembno prispeva k zdravju naših oceanov, ustvarjen je iz sintetičnih odpadkov, kot so industrijska plastika, odpadna tkanina in ribiške mreže, ter recikliran v novo najlonsko prejo, ki je enake kakovosti kot najlon.

Preostala nominiranca v kategoriji: Mayarula in Nika Veger.

V kategoriji Elle vplivnež z vizijo je slavila Alja Perne. Preostali nominiranki v kategoriji: Nina Gaspari in Ajda Rotar Urankar.