Friedländer je ena redkih še živih prič preganjanja in umorov Judov v času nacizma. Foto: AP
Friedländer je ena redkih še živih prič preganjanja in umorov Judov v času nacizma. Foto: AP

Nosilna tema poletne številke nemške izdaje modne revije Vogue bo ljubezen. Z naslovnico dvojne izdaje – za julij in avgust – pa so se odločili počastiti Margot Friedländer.

"Na naslovnici te številke bo najbolj pozitivna oseba, kar jih poznam," je povedala glavna urednica nemške izdaje Vogua Kerstin Weng.

"Številni jo poznajo kot osebo, ki je preživela holokavst, a ni preživela le nacistov, ampak tudi izdajo in izgubo. Ima vse razloge za zagrenjenost, a ostaja odprta in se ne pusti zvleči na nobeno stran", je še dodala.

Na naslovnici bo 102-letnica v rdečem plašču.

Člani uredništva revije so se za večstranski portret z Margot Friedländer srečali štirikrat. Z njo so tudi spregovorili o grozotah nacionalsocializma, njeni vrnitvi v Nemčijo in njenih prizadevanjih kot preživeli holokavsta.

Revija bo izšla 22. junija.

Margot Friedländer je ena redkih še živih prič preganjanja in umorov Judov v času nacizma. Za svoje delo proti pozabi nacističnih zločinov je prejela že več nagrad, vključno z nemškim redom za zasluge.

O njej so posneli tudi dokumentarni film z naslovom Ne recite temu domotožje (Don't Call It Heimweh). Film z letnico 2004 je režiral nemški filmski ustvarjalec Thomas Halaczinsky.