Nova žrtev PETE: Liz Hurley. Foto:
Nova žrtev PETE: Liz Hurley. Foto:
Kate Winslet
Kate Winslet trdi, da ne nosi krzna, ampak le umetne materiale. Foto: Vanity Fair
Mary J. Blige
Mary J. Blige se ne namerava odreči krznu: je toplo in lepo izgleda. Foto: EPA

Pred kratkim se je namreč britanska igralka Liz Hurley v krznu fotografirala za reklamno kampanjo modne hiše Blackglama in sprožila pretrese. Oglasi prikazujejo Liz v globokem dekolteju, odeta pa je le v krzneno jopico. Najglasnejši nasprotniki so bili člani organizacije PETA, ki so pred nekaj leti v svoje udejstvovanje proti nošenju krzna privabili tudi supermodele Elle Macpherson, Gisele Bundchen in Cindy Crawford, ki so za dober namen celo odvrgle vse krpice.

Na krzno prisegali tudi Liz in Audrey
Ne le da krzno greje pred mrazom, nekoč so krzno nosile največje zvezde Hollywooda, posnemale pa so jih trume oboževalk. Audrey Hepburn in Elizabeth Taylor sta se na večini filmskih premier v mrzlih mesecih pojavljali v krznenih plaščih, a danes si zvezde tega ne morejo več privoščiti.
Prejšnji teden so nasprotniki nošenja krzna kritizirali Lindsay Lohan in Paris Hilton. Njihov argument je bil, da ni nič modnega v mučenju in ubijanju živali le za oseben užitek. A to nista edini zvezdnici, ki sta bili podvrženi kritiki, saj mnoge zvezde uporabljajo krzno v zasebnem življenju, kreatorji pa na modnih pistah in v reklamnih kampanjah.

Če bi videla, da nosim krzno, ga ne bi oblekla!
Gwyneth Paltrow je pred kratkim v neki reklamni kampanji nosila jakno s krznenim ovratnikom, na njo pa se je takoj vsul kup pritožb. Igralka je v svojo obrambo dejala, da je zaupala stilistki, ki jo je oblekla za to priložnost, a da je ona sama menila, da je krzno umetno. Podoben pripetljaj je doživela Kate Winslet na snemanju naslovnice za revijo Vanity Fair, ki je tudi menila, da je kos oblačila, ki ga nosi, iz umetnega materiala. Zdaj trdi, da če bi vedela, da ima na sebi pravo krzno, ga ne bi oblekla.

Mary J. ščiti svoja prepričanja
Že precej stalni tarči PETE sta dvojčici Olsen, ki očitno obožujeta krzno in se mu ne nameravata odreči zgolj zaradi peščice drugače mislečih ljudi. Podobnega mnenja je tudi pevka Mary J. Blige, ki je že leta zvesta tej vrsti blaga in se niti najmanj ne boji raznih organizacij, ki nasprotujejo nošenju krzna.

"PETA se naj niti ne poskuša zafrkavati z mano. Niti slučajno naj vame in moj krzneni plašč ne mečejo vedra barve, saj bo to na koncu le meni prineslo korist, ker bodo mediji pisali o meni, medtem ko drugače publicitete verjetno ne bi požela v takšni meri. Torej naj se z vedri barve, ki bi uničile mojo garderobo, meni niti ne približajo. Kdo pa so oni, da mi narekujejo življenje le zato, ker je njihov pogled drugačen kot moj."

T. P.