Obetajo se tako dogodki v živo kot tudi virtualni. Foto: EPA
Obetajo se tako dogodki v živo kot tudi virtualni. Foto: EPA
Nove modne smernice so že na obzorju. Foto: EPA
Nove modne smernice so že na obzorju. Foto: EPA

Modni navdušenci in navdušenke bodo morali za ogled novih kreacij v okviru newyorškega tedna mode tudi letos upoštevati stroge varnostne ukrepe za preprečevanje širjenja covida-19. Svojim oblačilom bodo tako morali obvezno dodati zaščitne maske, pogoj bo tudi dokazilo o cepljenosti. "To je nova normalnost," je dejal Noah Kozlowski iz podjetja IMG Fashion.

Tisti, ki se že lahko cepijo s poživitvenim odmerkom, bodo morali predložiti potrdilo o tretjem odmerku, če tega ne bodo imeli, bo za vstop potreben dokaz o negativnem izidu testa PCR, ki ni starejši od 48 ur od odvzema, ali pa antigenski test izpred največ šestih ur.

Tako se organizatorji modne prireditve, ki že od lanskega septembra lahko ponovno potekajo tudi v živo, prilagajajo na trenutno situacijo – obračajo se tudi na mešanice osebnih in digitalnih predstavitev kolekcij. Te so med pandemijo covida-19 postale stalnica.

"Ameriška moda še nikoli ni bila tako močna"

Oblikovalci, kot so Michael Kors, Carolina Herrera in Christian Siriano, bodo svoje modne linije javnosti pokazali med revijo, ki si jih bodo lahko na prizorišču ogledali tudi obiskovalci. Kot prejšnjo sezono bo seznam gostov krajši, opazovalcev oblačil ob robu modne brvi bo povprečno le okoli 200. "Zaradi zmanjšanja kapacitet bo največji izziv odločanje, kdo se lahko udeleži modnih revij," je še povedal Kozlowski.

Digitalne izvedbe bosta sicer med modnim dogodkom, ki bo potekal med 11. in 16. februarjem, imela tudi Badgley Mischka in Tadashi Shoji. Nekateri modni mogotci pa so se odločili, da svoje modne revije odpovejo – tako ne bo Toma Forda in Thoma Browna, ki je predstavitev svojih modnih podvigov zaradi covida-19 premaknil na april.

"Ameriška moda še nikoli ni bila tako močna, kot je zdaj," je poudaril Alex Badia, stilski direktor modnega medija Women's Wear Daily. New York bo z dogodkom uradno odprl sezono predstavitev novih kolekcij v svetu mode. Po modnih brveh se bodo v novih oblačilih nadalje sprehodile manekenke v Londonu, Milanu in Parizu, vse prestolnice pa načrtujejo veliko revij v živo.