Katja trdi, da oblikovanje omogoča veliko umetniškega svobodnjaštva, kar se izkazuje na njenih kreacijah (na fotografiji je njena kreacija narejena na temo premogovništva Velenje). Foto: Dušan Smolnikar
Katja trdi, da oblikovanje omogoča veliko umetniškega svobodnjaštva, kar se izkazuje na njenih kreacijah (na fotografiji je njena kreacija narejena na temo premogovništva Velenje). Foto: Dušan Smolnikar
Pop up knjiga
Med njenimi zadnjimi projekti izpostavlja kreacije na temo Pop up knjiga. Foto: Blanka Kozamernik

"Morda ne želimo izstopati iz množice," vidi razloge, zakaj modni okus narekujejo trgovci. "Trgovci danes ponujajo modo v trgovinah, kjer so cene ugodne in oblačila modna," dodaja Katja.

Meni, da premalo cenimo slovenske oblikovalce, a imamo precej dobrih. "Oblačila slovenskih oblikovalcev bi bilo treba bolj izpostavljati v medijih (modni editoriali), tako bi splošni populaciji postala bliže," svetuje in kritično dodaja: "Velikokrat se zgodi, da več pozornosti dobijo tisti, ki se pojavijo za 'dan ali dva', nato izginejo. Ali pa tisti, ki že vrsto let delajo eno in isto."

Njena modna filozofija združuje oboje, umetnost in posel: "Moda kot umetnost dopušča več umetniškega izražanja, s čimer se lahko izraziš na modnih revijah ali razstavah. Če pa želiš delati posel, morajo ta biti nosljiva, vendar pa moraš dodati neko višjo oblikovalsko ali umetniško vrednost."

Izobrazba pot do uspešnosti
Trdi, da je izobraževanje izredno pomemben dejavnik, če želiš postati uspešen v svojem poklicu. "Ne samo oblikovanje oblačil, tudi izvedba, postopki, ramišljanje o materialih, novih tehnologijah ... To ti tudi pozneje olajša razna sodelovanja s tehnologi, šiviljami, saj poznaš način dela in kaj vse se da izdelati," je prepričana Katja.

Risanje in ustvarjanje spremljata Katjo že od majhnih nog: "Izdelovala sem oblačila svojim punčkam in zase iz starih kosov, ki sem jih našla doma." Pot jo je zanesla iz srednje šole za oblikovanje in fotografijo naprej v isti smeri. In znanja po njenem prepričanju ni nikoli dovolj.