"Moda je lahko intelektualni izraz, nekaj, kar presega lepoto." Foto: EPA

Iris van Herpen je pionirka na področju združevanja širokega nabora tehnologij in mode. Med prvimi je predstavila obleke, natisnjene s 3D-tiskalnikom, ideje pa črpa tako iz mikroskopske fotografije in posnetkov vesolja kot tudi arhitekture in še številnih drugih področij. V pariškem Muzeju dekorativnih umetnosti se je odprla razstava kreacij modne oblikovalke radikalnih kreacij.

Odprtja razstave se je udeležila tudi nizozemska kraljica Maxima. Foto: EPA
Odprtja razstave se je udeležila tudi nizozemska kraljica Maxima. Foto: EPA

Odprtja razstave z naslovom Iris van Herpen: Oblikovanje čutov sta se udeležili tudi nizozemska kraljica Maxima, ki je nosila eno od oblikovalkinih kreacij, in prva dama Francije Brigitte Macron. "Moda je lahko intelektualni izraz, nekaj, kar presega lepoto," je za AFP dejala 39-letna Nizozemka. "Povezana je lahko z vsemi plastmi življenja, z arhitekturo, znanostjo, biologijo, naravo, z vsem, kar je pomembno," je dodala.

Na ogled je tudi obleka, natisnjena s 3D-tiskalnikom, ki jo je oblikovala skupaj z arhitektom Danielom Widrigom. "To je zame zelo pomemben kos, saj je bil to prvi pravi 3D-tisk, ki sem ga naredila leta 2010," je poudarila Van Herpen. Dodala je, da je do tedaj ustvarjala le v polju tradicionalne obrti, na tisti točki pa je začela sodelovati z arhitekti in znanstveniki. "Iz teh disciplin sem začela ne le črpati navdih, ampak tudi sodelovati z njimi, kar je resnično dvignilo moja oblačila na novo raven," je povedala.

Med razstavljenimi kreacijami so denimo takšne, ki so videti kot zapleteno izdelana okostja, bleščeče obleke, ki temeljijo na podobah vesolja, in obleke, ki spominjajo na cvetenje planktona v morju. Razstava bo na ogled do 28. aprila.

Van Herpen združuje "prefinjenost in kompleksnost, pa tudi poezijo in filozofijo"

"Po izobrazbi sem plesalka, zato pri ustvarjanju resnično razmišljam o gibanju, saj gre za preoblikovanje telesa." Foto: EPA

Na vprašanje, ali so ta oblačila primerna za nošenje, Van Herpen pravi, da vsekakor so. "Po izobrazbi sem plesalka, zato pri ustvarjanju resnično razmišljam o gibanju, saj gre za preoblikovanje telesa," je povedala oblikovalka, ki je odraščala na nizozemskem podeželju in se že od mladih nog ukvarjala s klasičnim in sodobnim plesom. To ji je pomagalo tudi pri sodelovanju z izvajalkami, kot so Björk, Beyoncé in Lady Gaga. "To so zelo močne ženske, ki imajo svoje lastno vesolje. Ko oblikujem za njih, moram seveda razmišljati o njih v gibanju – na odru bodo plesale. Rada razmišljam o njihovem načinu gibanja in plesa," je pojasnila.

"V zgodovini mode ima čisto posebno mesto," je povedala modna strokovnjakinja Cloé Pitiot in dodala, da Van Herpen združuje "prefinjenost in kompleksnost, pa tudi poezijo in filozofijo". Po besedah direktorice Muzeja dekorativnih umetnosti Christine Macel, Van Herpen ustvarja zapuščino, ki bo enakovredna zapuščini Alexandra McQueena, pri katerem se je šolala. "Ustvarila je izjemno močno in edinstveno vesolje, ki nima posnemovalcev," je poudarila.