Ob odprtju ulice so priredili tudi manjšo modno revijo. Foto: Reuters
Ob odprtju ulice so priredili tudi manjšo modno revijo. Foto: Reuters

Parižani se lahko namreč od sobote po ekološko sadje in zelenjavo odpravijo na tržnico na Alejo Sonie Rykiel. Ulico je odprla pariška županja Anne Hidalgo, izbira pa ni naključna, saj je na tej tržnici Rykielova včasih nakupovala. "Sonia Rykiel nam je dala okus po svobodi. Bila je najbolj pariška med vsemi Parižani," je dejala Hidalgova.

Slovesno odprtje so pospremili s krajšo tematsko modno revijo, ki jo je organizirala naslednica Rykielove Julie de Libran v okviru pariškega tedna mode. Manekenke, oblečene v črno čipkasto spodnje perilo in dolge plašč, so v rokah nosile bagete in druge dobrote s tržnice, ko so se sprehajale med stojnicami.

Rykielova, ki je postala znana tudi kot kraljica pletenin, je leta 1968 v času študentskih protestov odprla prvo trgovino v pariški soseski Saint Germain des Pres. Izdelovala je tako obleke kot tudi modne dodatke in dišave. Leta 2012 je sporočila, da ima parkinsonovo bolezen, zaradi katere je leta 2016 umrla.

Medtem pa so se pojavila vprašanja, kdaj se bodo pojavili Bulvar Karla Lagerdelda, Avenija Christiana Diorja ali Ulica Coco Chanel. Pri zadnji je sicer težava politično ozadje, saj je znano, da se je modna oblikovalka med okupacijo Pariza rada družila z nacisti, večino časa med nacistično okupacijo mesta pa je preživela v sobi hotela Ritz s svojim ljubimcem, nemškim obveščevalcem Hansom Guntherjem von Dincklagejem, piše Guardian.