Pariški teden mode je zadnje dejanje modnih tednov, ki so že potekali v New Yorku, Londonu in Milanu. Foto: Reuters
Pariški teden mode je zadnje dejanje modnih tednov, ki so že potekali v New Yorku, Londonu in Milanu. Foto: Reuters

Med modnim tednom v Parizu je svojo zimsko kolekcijo med drugim predstavila tudi Stella McCartney. Manekenke so se v velikih suknjičih in elegantnih oblekah z boemsko noto in balonastimi rokavi sprehodile po steklenih hodnikih Pompidou Centra, v katerem je tudi največji muzej moderne umetnosti v Evropi.

Oblikovalka je hči Paula McCartneyja. Foto: Reuters
Oblikovalka je hči Paula McCartneyja. Foto: Reuters

Oblikovalka se je revijo svoje znamke odločila končati s politično noto – ob vojni v Ukrajini je dekleta na modni brvi spremljal ritem protivojne pesmi Johna Lennona, legendarne balade Give Peace a Chance. "Trdno verjamem v mir in ljubezen, izbira pesmi Johna, ki je bil najboljši prijatelj mojega očeta, je bila očitna," je dejala hči Paula McCartneyja, nekdanjega člana britanske skupine The Beatles, in poudarila, da gre za osebno pesem, upa pa, "da odraža trenutne misli celotnega sveta."

Dodala je, da je proti vojni, biti priča trenutnim dogodkom pa se ji zdi srce parajoče in travmatična izkušnja. Njena znamka je sicer del francoskega luksuznega konglomerata LVMH, ki je poleg Chanela, Hermèsa in multinacionalne družbe Kering napovedal prekinitev poslovanja v Rusiji.

Ukrajini so se poklonili številni modni oblikovalci

Kljub vojni v Ukrajini so se modni mogotci odločili, da pariški teden mode, zadnje poglavje serije dogodkov modne industrije, vseeno izpeljejo. Številni so javno priznali, da so temeljito razmišljali, kakšno vzdušje naj pričarajo na svojih modnih revijah glede na trenutne razmere v Evropi.

Kreativni direktor Balenciage Demna Gvasaklia je tako spregovoril o svojih izkušnjah kot begunec iz Gruzije, gostom pa ponudil majice v barvah ukrajinske zastave. Podobno je storila oblikovalka Isabel Marant, ki se je Ukrajini poklonila tako, da se je sama odela v modro in rumeno barvo.

Na milanskem tednu mode se je v ta namen Giorgio Armani odločil, da med njegovo modno revijo glasbe ne bo.