Cena novih allstark bo približno 75 evrov. Foto: YouTube
Cena novih allstark bo približno 75 evrov. Foto: YouTube

Priljubljene allstarke so svetu prvič predstavili leta 1917 in z njimi želeli osvojiti trg košarkarske obutve. V 20. letih jih je promoviral košarkar Chuck Taylor, njegov podpis pa (skupaj z zvezdo in napisom Converse All Star) še danes krasi te superge.

V 50. letih so allstarke popularizirali rockabillyji, v 70. letih so jih za svoje vzeli punkrockerji, spet so oživele v 90. letih z vstajo subkulture grungea, danes pa ti čevlji z gumijasto kapico uživajo kultni status. Na voljo so v številnih barvah, kot nizek ali visok model, običajno iz platna, pojavile pa so se tudi usnjene in gumijaste različice.

V svoji osnovi pa so superge že skoraj sto let enake. Čeprav so izjemno priljubljene in jih je "dovoljeno" nositi za vse priložnosti, bi se številni lastniki strinjali, da so precej neudobne. Podplat je namreč popolnoma plosk in težek. Prav temu pa so se zdaj posvetili pri podjetju Nike, ki je leta 2002 plačal 309 milijonov za prevzem Conversa.

Pri oblikovanju novih športnih čevljev so tako združili svojo tehnologijo in legendarni dizajn allstark. Čevlji so na videz ostali enaki, razlika pa je le v udobju. Nike je namreč ustvaril nov podplat, ki je bolj lahek in ergonomsko oblikovan. Za zdaj so čevlji Chuck Taylor All Star II na voljo le v štirih barvah (črni, rdeči, modri in beli), na prodajne police pa pridejo konec meseca.