Foto: EPA
Foto: EPA

Ena zadnjih še preživelih tradicionalnih verig blagovnic, v katerih so prodajali oblačila in obutev, kozmetiko pa tudi opremo za dom in gospodinjske ter električne naprave, se je po več kot 200 letih obstoja že pred zaprtjem javnega življenja zaradi epidemije covida-19 težko kosala z agresivno konkurenco spletnih trgovcev.

Koronski omejitveni ukrepi lani spomladi so ji nato zadali še en hud udarec in družba je morala, potem ko so v vodo padli pogovori o prodaji trgovcu s športnimi oblačili in opremo JD Sports, zaprositi za zaščito pred upniki.

Prisilni upravitelji, družba FRP Advisory, so poskušali najti rešitev za poslovno celoto, a jim to ni uspelo. Vseh 124 blagovnic po državi, med njimi največja na sloviti londonski nakupovalni ulici Oxford Street, bo tako po poročanju tujih tiskovnih agencij zaprlo svoja vrata, po sprostitvi najnovejših koronskih omejitev pa bodo ostale odprte le še do prodaje zalog. Delo bo po ocenah izgubilo blizu 12.000 ljudi.

Foto: EPA
Foto: EPA

Trgovska skupina Frasers se še pogovarja o nakupu nekaterih blagovnic, vendar pa jih ne bi ohranila pod sedanjim imenom, ampak bi jim dala novo vsebino.

Spletni trgovec z modnimi oblačili Boohoo, ustanovljen leta 2006, je danes sporočil, da se je dogovoril za nakup blagovne znamke Debenhams, intelektualne lastnine družbe in seznamov strank, pridobljenih v okviru akcij zvestobe. Za vse to bo odštel 55 milijonov funtov oz. okoli 62 milijonov evrov.

Kot so pojasnili, je to strateški nakup, s katerim želijo pospešiti prizadevanja, da zasedejo prvo mesto ne le med spletnimi trgovci z modo, ampak tudi z nekaterimi drugimi vrstami blaga. Debenhams je že zdaj imel tudi svojo spletno trgovino, Boohoo, ki se sicer zadnje mesece spopada z očitki o neprimernih delovnih pogojih pri nekaterih njihovih dobaviteljih, pa želi platformo prenoviti in jo na novo zagnati v prvem trimesečju 2022.

Za zaščito pred upniki je konec preteklega leta zaprosila tudi britanska trgovska skupina Arcadia, ki ima med drugim v lasti verigo trgovin z oblačili Topshop ter blagovne znamke Topman, Dorothy Perkins, Burton in Miss Selfridge. Spletni trgovec in Boohoojev tekmec ASOS je sporočil, da je v pogovorih s prisilnimi upravitelji Arcadie o nakupu nekaterih njenih znamk, med drugim najbolj znane Topshop.