Ni veliko čevljev, ki se lahko pohvalijo s tako širokim krogom ljubiteljev. Nosijo jih poštarji, rokerji, obritoglavci, uporniki in konformisti. Foto: Dr. Martens Airwair
Ni veliko čevljev, ki se lahko pohvalijo s tako širokim krogom ljubiteljev. Nosijo jih poštarji, rokerji, obritoglavci, uporniki in konformisti. Foto: Dr. Martens Airwair
Leta 2007 je kampanja za Dr. Martens, v kateri so nastopali mrtvi rockzvezdniki (Kurt Cobain - na fotografiji, Joe Strummer, Sid Vicious, Joey Ramone ...), obuti v ikonične škornje v nebesih, dvignila veliko prahu. Foto: Dr. Martens Airwair

Britanska znamka se seli v roke družbe Permira, ki ima med drugim v lasti blagovni znamki Hugo Boss in Valentino. Permira bo za nakup družinskega podjetja R. Griggs, lastnika znamke Dr. Martens, odštela 300 milijonov funtov (okoli 350 milijonov evrov), posel pa naj bi bil sklenjen januarja.

Tako se bo končalo več kot 50-letno obdobje družinskega lastništva družbe. Družina Griggs, ki čevlje izdeluje od leta 1901, bo sicer v lastniški strukturi obdržala okoli 20-odstotni delež, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Martenske" nosijo vsi
Življenje Dr. Martensa se je začelo leta 1959 v majhni nemški delavnici ortopedskih čevljev, prvi par čevljev pa je ugledal luč sveta 1. aprila leta 1960. Namesto Nemk v srednjih letih so ciljni trg za nove škornje postali Britanci delavskega razreda, ki so iskali udobnejšo in cenejšo alternativo drugim trdim čevljem za delo.

Z leti se je znamka preoblikovala v britansko modno ikono, katere čevlje zdaj nosi veliko umetnikov in svetovnih voditeljev, pa tudi "navadnih smrtnikov", seveda. Dr. Martens nosijo pevki Lady Gaga in Miley Cyrus, igralka Emma Watson, tibetanski verski voditelj dalajlama, oboževalec je bil tudi pokojni papež Janez Pavel II.

V več kot 50 letih je bilo prodanih že več kot 100 milijonov parov čevljev Dr. Martens, ki so zdaj na voljo v okoli 250 različicah.

Dr. Martens ima trenutno okoli 700 zaposlenih po vsem svetu, od tega 350 v Veliki Britaniji. Večina proizvodnje se je leta 2002 preselila v Azijo, medtem ko se je matična tovarna, ki je začela njihovo proizvodnjo, v britanski vasici Wollaston znova odprla leta 2007.