Cardin je bil poslovni in oblikovalski inovator v svetu mode. Foto: EPA
Cardin je bil poslovni in oblikovalski inovator v svetu mode. Foto: EPA

V 98. letu starosti je umrl modni oblikovalec in mogotec Pierre Cardin, so sporočili iz Francoske akademije lepih umetnosti. Umrl naj bi v nedeljo ponoči v ameriški bolnišnici, ki je le nekaj kilometrov iz Pariza.

"Rodil sem se umetnik," je Cardin leta 1987 dejal v pogovoru za New York Times, "a zdaj sem poslovnež". Cardin je bil idejni vodja preobrazbe visoke mode v prejšnjem stoletju, s katero se je ta približala ljudem in se oddaljila od nedostopnosti visoke pariške družbe.

Za njegove kreacije so bile značilne futuristične in vesoljske poteze. Foto: EPA
Za njegove kreacije so bile značilne futuristične in vesoljske poteze. Foto: EPA

Vizionar futurizma

Bil je vizionar in velik futurist, njegove stvaritve pa so bile večkrat zazrte v prihodnost in ne v sedanjost. "Obleke, ki so mi najbolj všeč, so tiste, ki jih ustvarim za način življenja, ki še ne obstaja." je dejal ob robu predstavitve njegove modne zasnove za Nasine vesoljske obleke leta 1969.

Čut za prihodnost je preveval tudi njegovo modno poslovno delovanje. Modni svet je iz konservativnega pariškega okolja pomagal popeljati v sodobno globalno industrijo – v poslovnem in v oblikovalskem smislu.

Prizadeval si je za posodobitev in interdisciplinarnost modnih podjetij, hkrati pa vedno ustvarjal nove inovativne trende. Njegov cilj je bil ustvariti nekaj, kar si bodo ljudje še želeli nositi, ne pa obratno.

Posledično je bil tudi velik podpornik konfekcijske mode, kar ga je ob njegovi prvi konfekcijski kolekciji stalo tudi članstva v francoski zvezi oblikovalcev visoke mode. A kot sicer, Pierre se tudi tokrat ni motil o trendih v modnem svetu in so mu članstvo kmalu povrnili.

S svojimi konfekcijskimi kolekcijami je precej razburil takratno francosko visoko modo. Foto: EPA
S svojimi konfekcijskimi kolekcijami je precej razburil takratno francosko visoko modo. Foto: EPA

Modni Napoleon

“Moda ni dovolj,” je Cardin dejal v pogovoru z Eugenio Sheppard, ameriško modno novinarko. “Nočem biti zgolj oblikovalec.” Te maksime se je tudi striktno držal. Kljub svojemu rednemu sodelovanju z modno in družbeno smetano je bil v prvi vrsti trgovec z modo za množice.

Svoje ime je priključil ogromni zbirki modnih, kozmetičnih in drugih izdelkov ter začrtal smernice globalne integrirane modne industrije. Prav zaradi tega licenčnega imperija, ki mu je v poznih letih prinesel kar zajetno premoženje, se ga je prijel vzdevek Modni Napoleon, nad katerim se je tudi sam večkrat muzal. Kljub izjemnemu uspehu pa je Cardin vse do zadnjega ohranil izjemen čut za stvarnost mode in odprtost za nove tehnološke inovacije v industriji.