Pošalila se je, da rada nosi vojaška oblačila, ker tako reši težave z izbiro obleke. Foto: AP
Pošalila se je, da rada nosi vojaška oblačila, ker tako reši težave z izbiro obleke. Foto: AP
Pred kratkim je bila v Šrilanki. Foto: EPA
Pred kratkim je bila v Šrilanki. Foto: EPA

Italijanska modna hiša Fendi je na milanskem tednu mode razkrila svoje moške kreacije za jesen in zimo 2024. Silvia Venturini Fendi je razkrila, da je navdih črpala iz izbir 73-letne princese Ane. "Zaljubila sem se v slog princese Ane, ki je po mojem mnenju najelegantnejša ženska na svetu," je povedala modna oblikovalka in dodala, da se ji je lani na kronanju zdela čudovita, saj je, čeprav je nosila uniformo, ohranila svojo ženstvenost.

"Všeč mi je bila ideja o podiranju meja, razbijanju pravil moškosti in ženskosti." Foto: AP

Od tod je tako tudi dobila navdih za moško kolekcijo, ki vsebuje obleke, ki pristajajo vlažnemu zimskemu dnevu na barju blizu Balmorala – bogati plašči, usnjene jakne, široki puloverji v odtenkih mahasto zelene in sive barve.

"Všeč mi je bila ideja o podiranju meja, razbijanju pravil moškosti in ženskosti. Princesin videz je preizkušen in dosleden, način oblačenja ima vojaški pridih, a je obenem tudi ženstven," je poudarila in pojasnila, da ima članica kraljeve družine življenje zunaj žarometov. "Zame je nekakšna antimodna oseba in zame je to nekaj, kar je dejansko zelo modno in šik," je še povedala Venturini Fendi, poroča Daily Mail.

Njen slog je dosleden, preizkušen. Foto: EPA
Njen slog je dosleden, preizkušen. Foto: EPA

63-letnica je pojasnila, da njena kolekcija govori o dolgoživosti – ustvarjanju oblačil za vse življenje – kar pa naj bi bilo povsem v skladu z Aninim etosom. Ta namreč svoje oprave "reciklira" oziroma jih znova nosi, tudi na javnih dogodkih se pogosto pojavi v istih oblačilih kot v preteklosti. Njena lastna garderoba vključuje moder plašč s krznom – najljubša izbira za jutranje božične maše v Sandringhamu – ki ga je od leta 1976 nosila že večkrat.

"Potrebujemo materiale, ki lahko preživijo več kot eno evolucijo mode," je pred kratkim dejala princesa, ki je tudi predsednica Združenja za modo in tekstil Združenega kraljestva, in priznala, da oblačila znova nosi, ker je "dokaj stiskaška". Ani, ki nasprotuje netrajnostni hitri modi za enkratno uporabo, je še vedno bolj pri srcu, da kupi material in da obleko ročno narediti, s tem pa podpira tiste, ki se še vedno ukvarjajo s tem.