Pred kratkim so manekenke šokirale s priznanjem, da lakoto blažijo tako, da jedo papirnate robčke. Foto: EPA
Pred kratkim so manekenke šokirale s priznanjem, da lakoto blažijo tako, da jedo papirnate robčke. Foto: EPA
Manekenke
Dekleta so prisiljena delati tudi po 20 ur na dan. Foto: EPA

Z manekenkami, željnimi uspeha, na snemanjih in modnih revijah delodajalci pogosto ravnajo zelo brezobzirno, dekleta pa v želji po uspehu uresničijo vsako njihovo kaprico ali zahtevo. Britansko uredništvo "modne biblije", revije Vogue, je v želji, da bi modna industrija z manekenkami začela ravnati lepše, sestavilo pravilnik.

Številne zahteve se običajnemu smrtniku zdijo povsem samoumevne, a v modnem svetu, ki je po pričevanju številnih svet izkoriščanja, se je bilo zanje treba hudo boriti. Med pravila namreč sodijo naslednje stvari: manekenke morajo vsak dan jesti, zato jim je treba med snemanji omogočiti čas za malico. Na dan lahko delajo največ deset ur, ob pogoju, da imajo odmor po petih urah neprekinjenega dela. Dekleta je treba predhodno opozoriti na morebitno golo fotografiranje, v katero morajo privoliti.

Prositi morajo, če želijo na stranišče
Ta pravila je že podprlo manekensko združenje Equity, ki želi prav tako ustvariti boljše delovno okolje za dekleta, ki se preživljajo z manekenskim poslom. Opozorili so še, da gre za velik napredek, saj so dekleta do zdaj delala v za ljudi nedostojnih pogojih. Pogosto so bile namreč prisiljene delati po 20 ur na dan brez odmora, prepovedali so jim obrok ali obisk stranišča, mnogokrat pa so jih tik pred začetkom snemanja ali med njim "presenetili" z zahtevo po razgaljenju. Pravilnik, imenovan "manekenski zakonik", takšno vedenje prepoveduje.

V strahu so tiho
Manekenka Sara Ziff, ki je ustanovila društvo Model Alliance, ki nudi pomoč vsem v modni industriji, je dejala, da je bil skrajni čas za takšen pravilnik. "Za številne je moda zabavna, neresna in površna stvar, zato se je v javnosti ustvaril vtis, da manekenstvo sploh ni resna služba, ampak prej konjiček ali privilegij. To ne bi moglo biti dlje od resnice. Za bleščečo podobo se skriva kruta resničnost in na najslabšem so prav manekenke. Ves čas se namreč zavedajo, da je njihov čas trajanja omejen in da jih lahko že naslednji dan zamenjajo, zato v strahu ostajajo tiho," je dejala.

Britanski Vogue tako obljublja nekaj "sanjskega" - zagotovili so, da bodo vsem modelom, ki bodo pozirali za njihovo revijo, zagotovili običajne delovne standarde glede dela, odmora, hrane, prevoza, golote in polgolote, temperature v prostoru, garderob in takojšnjega plačila. "Vogue poleg tega zagotavlja, da na snemanjih, ki bodo ponazarjala žensko modo, ne bo uporabil deklet, mlajših od 16 let," so še zapisali.

Tako britanski kot ameriški Vogue sta sicer že pred časom obljubila, da na njihovih straneh ne bo mogoče videti modelov, mlajših od 16 let, ali deklet z motnjami hranjenja.

Vogue in združenje Equity upata, da bodo njihovemu zgledu sledile še številne druge revije.