Razstava je soavtorski projekt, zasnovan kot sodelovanje nagrajenih umetnic. Predstavljene fotografije so rezultat magistrske kolekcije MEDLE, izdelane na Naravoslovnotehniški fakulteti. Navdih zanjo so bili prizori iz Fellinijevih filmov, fotografije pa posnamejo estetiko 80. let prejšnjega stoletja.

Ustvarjalki se v svojem delu poigravata s pravili klasične modne fotografije, črpata reference iz zgodovine ter jih na koncu interpretirata kot svoj osebni umetniški izraz. S tem pa želita modno fotografijo približati širši javnosti ter poudariti njeno umetniško vrednost.

"V bistvu je flash (bliskavica) usmerjen naravnost v model, da prikažemo ekstravaganost, eleganco, glamuroznost s pridihom nekdanje Juge, ki ni bila ravno vedno glamurozna," je za TV Slovenija povedala Pečnik. Dodala je, da je namen sporočiti, "kaj točno je problematika mode nasploh v svetu, v Sloveniji".

Gre za zanimivo in razgibano postavitev, na kateri so ob fotografijah oblačila predstavljena tudi na lutkah. "Te lutke so v bistvu fotografije, ki so print na tekstil, ki se uporablja za plašče. In potem so postavljene na lutke, ki so tudi iz veleblagovnice iz nekdanje Jugoslavije. Ves čas se poigravamo s pridihom nekdanje Juge."

Modna fotografija kot področje vizualne kulture s svojo svobodno ustvarjalnostjo prikazuje modne in družbene smernice, navade in okuse različnih generacij. Spogleduje se z umetnostjo, a se v Sloveniji ne znajde pogosto v razstavnih prostorih.

Kot je povedala Pečnik, je danes vodilo modne fotografije družbeno omrežje Instagram. "Je svetla, po navadi osvetljena s flashom, šokira, na neki način je lahko tudi agresivna."

Razstavo si lahko ogledate do 9. septembra.

Razstava MODA = ART, sodelovanje Anje Medle in Urške Pečnik