Anna Delvey v svojem stanovanju. Foto: AP
Anna Delvey v svojem stanovanju. Foto: AP

Anna Sorokin je zaslovela pred približno štirimi leti, ko se je zaradi suma prevar znašla na sodišču. Nemška državljanka – v Nemčijo se je z družino preselila iz Rusije – se je v New Yorku več let izdajala za bogato dedinjo, pri tem pa ogoljufala več prestižnih hotelov na Manhattnu, "najemala" zasebna letala in pod lažnim imenom Anna Delvey skušala priti do večdesetmilijonskega posojila.

Leta 2019 je bila zaradi kršenja priseljenske politike, saj ni imela dovoljenja za bivanje v državi, prevar, s katerimi si je pridobila za 200.000 dolarjev premoženjske koristi, in lažnega predstavljanja obsojena na od štiri do dvanajst let zaporne kazni, lani pa je bila izpuščena v hišni pripor. V tem času je dobro izkoristila svojo nenadejano slavo, saj je njena (zdaj že nekdanja) prijateljica o njej napisala knjigo, njena zgodba pa je zaživela tudi v Netflixovi dokumentarni seriji Inventing Anna.

Prevarantka, ki je modne poznavalce s svojimi modnimi izbirami navduševala že med sodnim postopkom, se namerava zdaj očitno podati v modne vode. V okviru newyorškega tedna mode je namreč s prijateljico, vodjo prestižne agencije za stike z javnostjo Kelly Cutrone, soorganizirala eno izmed modnih revij.

Ker zaradi hišnega pripora ne sme zapustiti večstanovanjske stavbe, v kateri živi, si je dala modno revijo pripeljati kar domov. No, v bistvu na streho stavbe v East Villageu, kamor je v ponedeljek zvečer pridrla množica modnih navdušencev, predstavnikov sedme sile in članov modne srenje. Kot navaja CNN, je Anna Deley pred modno revijo druge stanovalce prosila za dovoljenje, lastniku stavbe pa dogodek raje zamolčala, da ga ne bi izpostavljala morebitnim tožbam.

Zaradi neobičajnega prizorišča je morala kar nekaj iznajdljivosti pokazati tudi modna oblikovalka Shao Yang, ki je na omenjeni reviji predstavila prvo samostojno kolekcijo. Svoje kreacije in manekenke je pripravljala na posebnem avtobusu, parkiranem pred vhodom v stavbo (ker drugje za kaj takšnega ni bilo prostora), za zadnje popravke pa so vizažisti in frizerji poskrbeli kar v dvigalu med vožnjo na streho, v reportaži pišeta Jacqui Palumbo in Alex Rees za CNN.

Verjetno prav zaradi razvpite soorganizatorke modne revije je bilo gostov in radovednežev več, kot sta Cutrone in Delvey pričakovali, a končnega izkupička še ne želita ocenjevati. Kelly Cutrone je priznala, da je – potem ko se je razvedelo, da pri organizaciji dogodka sodeluje tudi Anna Delvey – več manekenskih agencij odpovedalo sodelovanje, tako da je komaj našla manekenke, ki so bile pripravljene sodelovati.

A nekaj je gotovo: le malo manj znanih modnih oblikovalcev se že ob debiju znajde na prvih straneh prestižnih modnih medijev. Sodelovanje tako razvpite osebnosti, četudi je razvpita zaradi kriminalne preteklosti, se je tako izkazalo za odlično promocijsko potezo.