Kim Kardashian v obleki, ki jo je pred 60. leti nosila Marilyn Monroe, in Pete Davidson. Foto: Reuters
Kim Kardashian v obleki, ki jo je pred 60. leti nosila Marilyn Monroe, in Pete Davidson. Foto: Reuters

Prvi ponedeljek v maju je za ljubitelje modne ekstravagance vrhunec sezone rdečih preprog: v newyorškem Metropolitanskem muzeju namreč pripravijo tradicionalno dobrodelno gala prireditev, ki se je je letos udeležilo kar okoli 400 premožnih (in povečini slavnih). S prodajo vstopnic (te stanejo 35.000 ameriških dolarjev) in omizij (300.000 dolarjev na mizo) vsako leto – z izjemo pandemičnega leta 2020, ko je dogodek odpadel, lani pa je bil prestavljen na jesen – zbirajo denar za modne razstave ter odkupe različnih filmskih in drugih kostumov ter slovitih oblek.

Prireditev ima vsakič neko rdečo nit: tokrat je bila to antologija ameriške mode (In America: An Anthology of Fashion), pravila oblačenja pa so zapovedovala "pozlačeni blišč" oz. reference na obdobje zadnjih desetletij 19. stoletja v ZDA (t. i. pozlačena doba). Izbira tematike je sicer močno razburila uporabnike družbenih omrežij, ki so se zgražali nad neprimernostjo razkazovanja blišča in obilja v obdobju, ko so razhajanja med bogatimi in revnimi izjemna, napovedujejo pa se gospodarsko težki časi.

Med več sto znanimi obrazi, ki so se trudili vsak po svoje izstopati na prireditvi, kjer ni klasičnih omejitev oblačenja, pa je vsekakor največ pozornosti požela Kim Kardashian. Kot je razložila modnih novinarjem in blogerjem, je namreč za tokratni dogodek izbrala svoj ultimativni simbol za Ameriko in njeno modo: Marilyn Monroe. Oziroma, natančneje, njeno obleko.

Kim Kardashian in Pete Davidson Foto: Reuters
Kim Kardashian in Pete Davidson Foto: Reuters

Da bo Kim ena tistih, ki bodo pritegnili največ pozornosti, se je sicer pričakovalo že pred samim dogodkom – ne samo zaradi precejšnje verjetnosti, da bo na prireditev prišla z novim partnerjem Petom Davidsonom, ampak tudi zaradi njene modne zgodovine na Met Gali. Lani, po razhodu s Kanyejem Westom, je prišla popolnoma zakrita v črnino, vključno z obrazom, nekaj let prej je na rdeči preprogi dajala videz, kot da je pravkar stopila izpod prhe, v spomin pa se je vtisnila tudi prosojna bela kreacija Roberta Cavallija leta 2015.

A potem sta Kardashian in Davidson presenetila, ko sta se kot par prvič pojavila "že" pred dvema dnevoma, na večerji, na kateri ameriški predsednik tradicionalno gosti predstavnike, zato so poznavalci takoj posumili, da za Met Galo pripravlja nekaj posebnega. In je res. Oblekla se je namreč v isto obleko, ki jo je Marilyn Monroe nosila leta 1962, ko je takratnemu ameriškemu predsedniku Johnu F. Kennedyju na zabavi zapela Vse najboljše. Obleko kožnate barve, posuta s kristali, je Monroe pred šestimi desetletji kupila sama za 1440 ameriških dolarjev pri oblikovalcu Jean-Louisu, po njeni smrti pa je postala del njene zapuščine.

Leta 1999 so jo na dražbi prodali za več kot milijon dolarjev, 17 let pozneje pa je obleka znova zamenjana lastnika – za vrtoglavih 4,8 milijona dolarjev jo je na dražbi, ki jo je organizirala dražbena hiša Julien’s, kupil muzej Ripley’s Believe It Or Not Museum, s čimer je obleka postala najdražje prodani kos oblačila v zgodovini. "Sem velika oboževalka dražb, sama imam kar nekaj predmetov, povezanih z JKF-jem, poznam lastnika Julien’sa, ki me je povezal z Ripley's, in tako se je začela zgodba," je Kim Kardashian razložila urednici Voguea Chiomi Nnadi.

Blake Lively v spreminjajoči se obleki in Ryan Reynolds. Foto: Reuters
Blake Lively v spreminjajoči se obleki in Ryan Reynolds. Foto: Reuters

Obleko namreč hranijo v skrbno nadzorovanih pogojih, v temnem trezorju, pri 20 stopinjah Celzija in od 40- do 50-odstotni vlažnosti. Kljub vsemu se je Kim z muzejem dogovorila, da obleko preizkusi, a se je izkazalo, da je "bila Marilyn malo močnejša na mestih, kjer jaz nisem, in ožja, kjer sem jaz močnejša". Kim se je zato lotila stroge diete in režima vadbe, da je shujšala dovolj, da se ji je 60 let stara obleka prilegala.

Kljub vsemu, poroča Vogue, je bila v obleki le nekaj minut (pozneje se je neuradno preoblekla v repliko), obleči so ji jo pomagali strokovnjaki za ravnanje z dragocenimi oblačili iz muzeja, dotikali so se je lahko le z rokavicami, poleg tega pa se Kim zaradi morebitnih škodljivih vplivov svetlobe in zraka na obleko, v obleki ni mogla sprehoditi od hotela do muzeja, ampak jo je lahko oblekla šele tam.

Ena bolj izstopajočih moških videzov večera. Švedski modni navdušenec Fredrik Robertsson si je prislužil kar nekaj pogledov. A ne zgolj zaradi oprave, ampak ker so ga mediji prvotno zamenjali za Jareda Leda.  Foto: Reuters
Ena bolj izstopajočih moških videzov večera. Švedski modni navdušenec Fredrik Robertsson si je prislužil kar nekaj pogledov. A ne zgolj zaradi oprave, ampak ker so ga mediji prvotno zamenjali za Jareda Leda. Foto: Reuters

Na koncu je Kim Kardashian vsekakor uspelo zasenčiti vse preostale goste na dogodku, čeprav so mnogi – vsak na svoj način – izstopali na rdeči preprogi. Cardi B je na primer dobesedno vzela izraz "pozlačena doba" in prišla v verigasti obleki v zlati barvi z našitimi zlatniki, Lizzo je zlato dobo ponazorila s potiskom (zlatimi lističi) na svojem ogrinjalu, zlat pridih pa je vel tudi iz spreminjajoče se obleke Blake Lively. Sicer pa so na rdeči preprogi letos precej izstopale fluorescentne barve (rumena in rožnata), veliko je bilo gole kože, manjkala pa niso niti zanimiva pokrivala.