Foto: Twitter/RadiciGroup
Foto: Twitter/RadiciGroup

Slovenska udeleženka rimskega dogodka Phygital Sustainability Expo, oblikovalka Matea Benedetti pravi, da trajnostno naravnana moda ohranja čisto vodo, zemljo in zrak, za sabo pa pušča kar najnižji ogljični odtis: "Obenem pa skušamo trajnostno modo narediti estetsko in lepo, da jo ljudje radi nosijo." Glede na to, da je trajnost tudi dražja, je eden izmed njihovih poglavitnih ciljev ta, da naredijo tako modo dostopno vsakomur.

Na konferenci je sodelovalo je več ministrov italijanske vlade. Razpravljali so o vlogi trajnostne mode pri geografski zaščiti in turizmu, razvoju Afrike, pri energetski porabi, pa tudi o trajnostnih trendih pri oblačilih za šport in o popularizaciji nove mode preko filma in digitalnih oblik.

Organizatorica dogodka Valeria Mangani je predsednica združenja več tisoč podjetij, ki razvijajo trajnostno modo v Italiji in drugod. Njen cilj je predvsem osveščanje potrošnika o težavah hitre mode. Meni, da naj potrošnik oblačila raje popravi kot zavrže - kupuje pa manj, a boljše kakovosti. Vse to pripomore k manjši potrati.

Del dogodka je bila tudi modna revija. Benedetti se je predstavila z obleko iz veganskega usnja: "Posebnost te obleke je, da je narejena iz odpadkov jabolk, in je prvi primer krožnega gospodarstva v usnjarski industriji."

Podoben, a bogatejši dogodek se obeta v okviru goriške kulturne prestolnice 2025.

Konferenca o trajnostni modi v Rimu