Almira trdi, da letos ne bo šlo brez lahnih poletnih oblekic. Foto: Špela Kasal
Almira trdi, da letos ne bo šlo brez lahnih poletnih oblekic. Foto: Špela Kasal
O knjigi
Ena izmed kreacij na modni reviji O knjigi, za katero so študentke in študenti oblikovali pod mentorstvom Almire Sadar. Foto: Aljoša Karavanja

Oblikovalka, ki v svoje kreacije vpleta nenavadne detajle, po katerih je prepoznavna in hkrati zavezana k spoštovanju narave in vsega živega, je pred kratkim predstavila tudi svojo novo kolekcijo za poletje. Svoj čas pa je v zadnjih mesecih posvečala mladim študentkam in študentom oblikovanja tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete (NFT). "Nadarjenega oblikovalca odlikuje inovativnost, kreativnost, radovednost," je povedala za MMC. Več pa si lahko preberete v spodnjem pogovoru.


Za vami je razstava in modna revija študentk in študentov oblikovanja tekstilij in oblačil oddelka za tekstilstvo. So bile kakšne kreacije, ki so vam še posebej padle v oči?
Glede na to, da sem bila mentorica študentom, sem nastajanje kolekcij spremljala skozi celoten potek. Res pa je, da včasih končni rezultat preseneti - pozitivno ali negativno. Izpostavila bi celovite, zrele kolekcije avtorjev Agnieszke Rovšnik, Žige Korenta in Ane Jelinič.

Kako prepoznati danes nadarjenega oblikovalca in kako poskrbeti, da se ta talent razvija še naprej?
Nadarjenega oblikovalca odlikuje inovativnost, kreativnost, radovednost. Razvija se predvsem takrat, ko je nadarjen oblikovalec tudi priden in delaven.

Tudi sami ste pred kratkim predstavili novo poletno kolekcijo. Komu je namenjena?
Poletna kolekcija 2010 je namenjena sodobni ženski z individualnim slogom, ki ga ustvarja z osebno kreativnostjo in inventivnostjo, ne glede na trenutne modne zapovedi.

Ste imeli v mislih prav posebno podobo ali je šlo za stvar trenutnega navdiha?
Kolekcije nastajajo kontinuirano, kot nadaljevanja prejšnjih, na njih pa vplivajo tudi drugi projekti, s katerimi se ukvarjam.

Kateri detajli so tokrat prevladali v vaših kreacijah?
Tokrat so izpostavljeni naborki na ramenih, ki so posledica modeliranja rokavov; poudarjeni detajli z našitimi plastičnimi krogci; tridimenzionalne oblike, ki izhajajo iz tradicionalne tehnike gubanja - origamija.

Brez katerih kosov oblačil letošnje poletje ne bo šlo?
Če bo poletje vroče, ne bo šlo brez lahnih poletnih oblekic.

Kako ocenjujete kulturo oblačenja pri nas?
Slovenskih strank ni za podcenjevati, so modno zelo ozaveščene.