Tudi zvezdnica Charliejevih angelčkov je podlegla skušnjavi in trajna je postala njen zaščitni znak. Foto:
Tudi zvezdnica Charliejevih angelčkov je podlegla skušnjavi in trajna je postala njen zaščitni znak. Foto:
Jon Bon Jovi
Bujni dolgi lasje so v 80. letih očitno veljali za znak moškosti, saj je bila takšna pričeska izjemno priljubljena, predvsem pri rockerjih in športnikih.

Pri trajni gre za tehniko kodranja ravnih las na "trajni" način ob veliki pomoči kemičnih sredstev. Trajno je po tisočletjih človeškega truda, da bi nekako skodrali ravne lase (stari Egipčani so lase ovijali okrog lesenih palčk, nato pa jih zavili v blato iz termalnih vrelcev, lase posušili na soncu, nato pa odstranili blato, v katerem naj bi bile alkalne kemične snovi, ki so pomagale pri oblikovanju kodrov), prvi ustvaril nemški frizer Karl Ludwig Nessler.

Poskuse opravljal kar na ženi
Nessler je opravil kar nekaj poskusov, preden je izpopolnil tehniko - razvijal jo je celih deset let, medtem pa je njegova žena, ki je bila "poskusni zajček", enkrat ostala brez vseh las in utrpela opekline lasišča. Svoj izum je Nessler predstavil 8. oktobra 1906 v Londonu, takrat pa ga je tudi patentiral. A njegova tehnika je bila uporabna le na dolgih laseh, zato je po prvi svetovni vojni, ko so bile v modi kratke pričeske, Čeh Josef Mayer razvil drugačno metodo kodranja las, primerno za vse dolžine. Leta 1931 pa so v Ameriki prvič predstavili metodo kodranja brez uporabe vročega zraka.

"Modni žrtvi" tudi Farrah Fawcett in Jon Bon Jovi
V 80. letih minulega stoletja je trajna osvojila svet, igralke, kot je Farrah Fawcett, poppevci (na primer Madonna, Jon Bon Jovi) in številni nogometaši pa so jo povsem posvojili. Dandanes se mnoge "modne žrtve" časa, ko so bile v modi fluorescentne pajkice, podložena ramena in bujno natupirani trajno skodrani lasje, tega sramujejo. A veliko smernic, ki so skoraj 20 let veljale za modne napake, se vrača na modne brvi in posledično na ulice. Čas trajne - seveda že nekaj časa obstaja tudi "obratna" različica trajnega ravnanja las, ki je priljubljena predvsem pri črnkah - pa (za zdaj) še ni prišel ...

Danes je trajna na Nesslerjev način pozabljena - kemična obdelava lasišča pri frizerju, med katero ne uporabljajo vročega zraka ali strojčkov, traja od 15 do 30 minut, vendar je še vedno nekaj nostalgikov, ki bodo v čast frizerskemu izumitelju v njegovem rojstnem mestecu Todtnau odprli muzej.