Tom Selleck je v 80. zaslovel kot zasebni detektiv Magnum, postavni mož s košatimi brki in razkošno poraščenimi prsmi. Foto:
Tom Selleck je v 80. zaslovel kot zasebni detektiv Magnum, postavni mož s košatimi brki in razkošno poraščenimi prsmi. Foto:
John Stossel
Tv-voditelj John Stossel je že štiri desetletja zvest brkom, ki so mu prinesli spoštovanje.
Ron Burgundy
Brke nosi tudi Ron Burgundy, izmišljeni osladni tv-voditelj, ki ga upodablja komik Will Ferrell.
Burt Reynolds
Burt Reynolds je v 70. letih poskrbel za priljubljenost brkov z vlogo v 'tovornjakarskem' filmu Smokey and the Bandit.

Novinar in tv-voditelj John Stossel pravi, da je bilo puščanje brkov zanj življenjska prelomnica. Kot nekomu, ki je bil vedno videti mlajši, kot dejansko je, so mu prav brki prinesli nekaj spoštovanja. Kar naenkrat so ga začeli jemati bolj resno, ženske so se začele ozirati za njim.

"Brki so mi spremenili življenje," pravi. "Vedno sem bil videti mlajši. Ko sem imel 21 let, sem bil videti kot najstnik. Ko sem jih imel 19, sem bil videti star 14 - res je bilo bedno." 63-letni Stossel, danes znan obraz s tv-zaslonov, si je brke pustil rasti v 70., nekje v času vrhunca slave brkatega Burta Reynoldsa in še preden je zaslovel "brkač" Tom Selleck kot zasebni detektiv Magnum.

Danes, ko so brki predvsem znak boemstva, obstajajo na Facebooku strani, posvečene brkom - tako Stosslovim kot Reynoldsovim in Selleckovim. Kar nekaj modnih urednikov zadnje čase prve vrste na modnih revijah polni z brkatimi obrazi, pri blagovnici Bloomingdale's so v enem pomladnih letakov predstavili celo brkatega manekena.

Stossel se zaveda, da so brki nekaj časa modni, nekaj časa spet ne, a mu je pravzaprav vseeno. "Slišal sem, da so bili iz mode, a če dovolj dolgo vztrajaš pri eni stvari, se vrne v modo," je prepričan. V dolgoletni televizijski karieri, ki mu je prinesla 19 emmyjev, so brki prednost, saj mu zagotavljajo prepoznavnost, pravi. Ljudje ga vidijo na ulici in celo na kolesu s čelado in rečejo: "To je John Stossel."

Brki niso za vsakogar!
A brki niso za vsakogar, opozarja Kayleen Schaefer, urednica rubrike nega v reviji Details. Moški morajo paziti predvsem na košatost in širino, pa tudi na vsesplošen urejen vtis. "Brki so klasika. Moški si jih vedno lahko omisli. A so zahtevni in z njimi lahko zaidete na zelo spolzko območje."

Med tistimi, ki so dobro nosili brke, sta recimo Brad Pitt v Neslavnih barabah in James Franco v filmu Milk, pravi Schaeferjeva, medtem ko odsvetuje popolnoma tanke in razbohoteno košate brke. Ti namreč niso v modi. Dlake ne smejo segati čez usta, dodaja.

Pri negi brkov in brade Julie Vargas iz franšize Sport Clips za nego moških priporoča tehniko nege z glavnikom in škarjami, da brke stanjšate. Nato robove očistite z brivskim aparatom in nanesite vlažilno kremo za mehkejšo teksturo in vlaženje kože pod brki.

Seveda je treba dopolniti celoten videz. "Moški z brki je najbolje videti v obleki. Trenirka in brki nista ravno zmagovalna kombinacija. Videti morate biti urejeni in čisti," pravi Schaeferjeva. Stossel pa najraje nosi kavbojke in jopiče. Svojo garderobo je obnovil pred nekaj meseci, ko je s Foxa odšel na mrežo ABC in se ločil od nekaterih priljubljenih, a ponošenih športnih jopičev. To je storil zavestno, saj ni želel biti videti kot Ron Burgundy, lik voditelja, ki ga je ustvaril Will Ferrell. V štirih desetletjih si je Stossel brke obril samo enkrat, in to pred 25 leti na željo takratne nove soproge. "Takoj, ko sem to storil, mi je rekla: Zdaj si jih pa spet pusti rasti," se spominja.

Slavni brkači - od Hitlerja do Gandija
V nekaterih primerih so brki tako neločljiv del posameznika, da je prepoznaven že samo po njih. Med najslavnejšimi zloglasnimi brkači je bil Adolf Hitler. Pogosto so jih nosili tudi misleci, med njimi Friedrich Nietzsche in Karl Marx. Ste vedeli, da sta slavna brkača Groucho Marx in Charlie Chaplin večino življenja nosila umetne brke?

Znameniti "kraljevski" brki so krasili obraz glasbenika Franka Zappe, njegovo brkato podobo je po njegovi smrti njegova družina celo pravno zaščitila. Po brkih so (bili) prepoznavni še številni drugi glasbeniki, med njimi Carlos Santana, David Crosby, Sammy Davis, Jr., "Weird" Al Yankovic, Lionel Richie, Freddie Mercury, George Harrison, Ringo Starr, Jimi Hendrix ...

Brke je večino življenja nosil tudi indijski vodja Mahatma Gandi. Slavni španski umetnik Salvador Dali pa je svojim brkom posvetil celo knjigo.

V galeriji si oglejte nekaj slavnih "brkačev".