Rožnata je bila njena najljubša barva. Foto: Reuters
Rožnata je bila njena najljubša barva. Foto: Reuters

Jelena Aćimović ni manekenka, a se je v petek zvečer po brveh na Beograjskem tednu mode sprehodila v obleki, ki jo je oblikoval Dior po risbah njene 14-letne sestre, ki je bila lani ubita v strelskem pohodu na beograjski osnovni šoli. Angelina Aćimović je bila pri pouku zgodovine, ko je njen 13-letni sošolec vstopil v šolo, kjer je ubil devet učencev in varnostnika.

"Ta obleka je bela in spominja na poročno obleko, ni živela dovolj dolgo, da bi me videla kot nevesto," je pred nastopom povedala Jelena. V spomin na Angelinino življenje je njena družina lani pozvala oblikovalce, naj naredijo obleke po risbah, ki jih je naredila med obiskovanjem oblikovalskega tečaja za otroke, ko je bila stara 10 let.

Družina Angeline je lani pozvala oblikovalce, naj po njenih risbah naredijo obleke. Foto: Reuters
Družina Angeline je lani pozvala oblikovalce, naj po njenih risbah naredijo obleke. Foto: Reuters

Odzvali so se številni srbski oblikovalci, svetovno znani Dior pa je naredil dve obleki. Angelinini dve sestri, devet njenih mladih prijateljic in več profesionalnih manekenk so se tako v čast deklici spehodile po modnih brveh. "V vsaki risbi sta bila veselje in lepota. Imela je zelo resen pristop," je dejal Bata Spasojević, srbski oblikovalec, ki je bil med prvimi oblikovalci, ki so se odzvali pozivu družine Aćimović, da oživijo hčerine skice.

Angelina je pri desetih letih sodelovala na oblikovalskem taboru. Foto: Reuters
Angelina je pri desetih letih sodelovala na oblikovalskem taboru. Foto: Reuters

Verjamejo, da jih opazuje

Druga Angelinina sestra Marija je nosila elegantno roza obleko brez rokavov z vlečko. "Roza je bila Angelinina najljubša barva," je povedala in dodala: "Razmišljam o Angelini. Upam, da je ta večer z nami in da je zadovoljna s tem, kar počnemo," je povedala Marija. Anđelko Aćimović, Angelinin oče, je v spomin na njeno življenje ustanovil fundacijo, poimenovano po najmlajši hčerki. "Verjamemo, da opazuje, kaj počnemo in naredili bomo vse, da bo ponosna, tako kot smo bili mi nanjo," je dejal.

Lani je bilo 3. in 4. maja v dveh streljanjih – enem v osnovni šoli in drugem v majhnem mestu zunaj Beograda – ubitih 18 ljudi. Obe streljanji sta pretresli Srbijo in sprožili največje protivladne proteste, odkar je Srbska napredna stranka leta 2012 prevzela oblast, zaradi česar je vlada razpisala predčasne volitve.