Faith in Nature proizvaja mila in izdelke za nego las, poleg tega pa tudi čistila za gospodinjstvo in šampone za pse. "Vedno smo si želeli, da je narava v središču tega, kar počnemo. To se je zdelo kot naslednji korak, ki bi ga lahko naredili za uresničenje tega," je sporočil Simeon Rose, kreativni direktor podjetja, katerega ime se v slovenščino prevaja kot vera v naravo.

Podjetje s sedežem v Edinburgu je poleti v sodelovanju z organizacijama Lawyers for Nature in Earth Law Center posodobilo korporativne dokumente, v katerih zdaj piše, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, "da bi imeli pozitiven vpliv na naravo kot celoto" in "da bi čim bolj zmanjšali možnost kakršnega koli škodljivega vpliva svojega poslovanja na naravo", navaja Guardian.

Novi položaj zagovornika narave bo zasedla Brontie Ansell, predavateljica na pravni šoli v Essexu in direktorica organizacije Lawyers for Nature (Odvetniki narave), ki se bo prihodnji mesec udeležila prvega sestanka upravnega odbora. "Potrebovali smo zares močno metodologijo, da bo ta funkcija tudi prevzela odgovornost in ne bo samo 'greenwashing'," nova zagovornica obljublja, da ne gre zgolj za marketinško potezo.

Plača varuhinje narave je zaradi zagotavljanja neodvisnosti ločena od preostalega dela uprave. Podjetje se je tudi zavezalo, da bo pregledno sprejemalo odločitve upravnega odbora in objavilo razloge za odločitve, ki bodo v nasprotju s stališči varuha narave. Katere odločitve bodo zahtevale sodelovanje varuha narave, bodo še dorekli.

Sestanki v naravi

Podjetje bo najelo tudi strokovnjake, ki bodo varuhinji narave svetovali na področjih biotske raznovrstnosti, onesnaževanja, plastike, energije ali upravljanja vode, saj sama "ne more imeti odgovorov na vsa vprašanja".

Brontie Ansell sicer napoveduje, da bo del sestankov upravnega odbora organizirala v naravi, denimo v gozdovih. "To ne bo rešilo sveta čez noč, vendar je vključevanje zaposlenih v korporacijah v območja, na katera imajo njihove odločitve učinek, zelo pomembno," je dejala.

Selitev proizvodnje v nove prostore v Manchestru

Podjetje Faith in Nature s sedežem v Edinburgu je bilo ustanovljeno leta 1974, na začetku so v domači kuhinji proizvajali rastlinske kreme za obraz in šampone. Podjetje je letos prejelo posojilo v vrednosti 2,5 milijona funtov (2,86 milijona evrov), z novimi sredstvi bodo odprli nov proizvodni obrat v Manchestru.

Po podatkih na LinkedInu ima podjetje od 51 do 200 zaposlenih. Po podatkih platforme Global Database je imelo podjetje v letu 2021 za 16 milijonov funtov (18,3 milijona evrov) prometa ter bruto dobička devet milijonov funtov (10,3 milijona evrov).