Angela Buttolph razkriva male skrivnosti velike modne ikone Kate Moss. Foto: Topshop
Angela Buttolph razkriva male skrivnosti velike modne ikone Kate Moss. Foto: Topshop
Kate Moss
V svojo kolekcijo za jesen/zimo 2008/2009 za Topshop je Kate vključila bluze iz šifona, ki v kombinaciji s krznom ali usnjem dobijo rockerski pridih. Tudi ozke kavbojke so še vedno aktualne ... Foto: Topshop
Pete Doherty in Kate Moss
Kate izbira tudi moške s prepoznavnim osebnim slogom. Nekoč je bil njen spremljevalec rocker Pete Doherty, tudi sam modna ikona in navdih oblikovalcem (še posebej je navdušil Hedija Slimana).
Kate Moss in Jamie Hince
Nato je Kate spoznala še enega 'rockerja v pajkicah', vodjo skupine The Kills, Jamieja Hincea.

Obleke pridejo v modo in odidejo, a to ni slog. Slog mora biti klasičen.

Kate Moss
Johnny Depp in Kate Moss
Se ob pregledovanju starih fotografij zgrozite nad svojimi nemogočimi opravami? Kate se ni treba, tudi pred 10 leti, ko sta bila z Johnnyjem Deppom par, je bila videti popolno.

Angela Buttolph, avtorica knjige o slogu Kate Moss, o kateri smo že poročali, je za Guardian povzela bistvo edinstvenega sloga ene največjih modnih ikon vseh časov. Ko je začela pisati o najslavnejši garderobi na svetu - navdušujočih opravah, ki si jih je čez leta nadela lepotica -, je odkrila, kako je Kate razvila svoj prepoznavni slog in česa vse se je na poti do popolnosti naučila.

No, Kate je gotovo vsaj malce pomagalo, da so jo oblačili najboljši v modnem poslu: od vrhunskih oblikovalcev do zvenečih imen med stilisti in najboljših trgovcev z "vintage" oblačili na svetu. Dodobra je spoznala obleke, v 20 letih kariere pa ji je uspelo razviti tudi lastno modno formulo. In čeprav v zasebnem življenju pogosto drzno krši pravila, pri svojem slogu Kate strogo sledi 10 zapovedim:

1. Drzno z džinsom!
Ste se ravno navadili na nizke "pajkice", Kate pa že nosi kavbojke z visokim pasom? Za Mossovo so kavbojke prava modna izjava, ne le nekaj, kar vržeš nase, ko se ti ne da razmišljati, kaj bi oblekel. Čez leta je povzročila priljubljenost oprijetih kavbojk z nizkim pasom, mini vročih hlačk, kavbojk na zvonec in širokih, skoraj do beline spranih kavbojk. Vsakič ravno v nasprotju s slogom kavbojk, ki je bil takrat "in". Prejšnji teden, na primer, so Kate videli v kavbojkah z zebrastim potiskom - se moramo že bati, kaj prihaja na police trgovin?

2. Ne trudi se preveč!
Pas čez obleko naj bo zrahljan, lasje spuščeni tudi na rdeči preprogi, oči črno obrobljene, robovi oblačil pa odrezani s škarjami. Kupuj rabljene kose priznanih oblikovalcev, ki so že malce "zdelani" .. Kate nikoli ni videti, kot da bi se preveč trudila za svoj videz, zaradi česar je videti kul, zabavna, mlada in seksi. Victoria Beckham naj se malce zamisli.

3. Vedno prisegaj na kakovost!
(Razen svoje lastne linije za Topshop) Kate ne kupuje oblačil v trgovinah nižjega cenovnega razreda. Pa ne le zdaj, ko ima zavidanja vredno stanje na bančnem računu, tudi kot najstnica je iskala rabljene pulije iz kašmirja, svilnate kombineže iz 30. in izvirna krojaška dela iz 40. na londonskem trgu Portobello. Prave "vintage" obleke so lahko še vedno kakovostne in krojene tako, kot danes tega ne zna nihče več. Pa še veliko cenejše so od novih.

4. Bodi upornica!
Mossova je vedno v središču pozornosti, tudi zato, ker vedno nosi ravno nasprotno od tistega, kar bi pričakovali. Po rdeči preprogi v Cannesu se je sprehodila v preprosti sivi obleki, na Metropolitanski ples v New Yorku je prišla v oprijetih usnjenih hlačah in suknjiču, na podelitev NME-jevih nagrad v črni maturantski obleki in s spetimi lasmi, na blatni glasbeni festival v škornjih z vrtoglavo visoko peto in v belih vročih hlačkah na poroko. Kate se požvižga na pravila oblačenja, a ji vedno uspe pri drugih vzbuditi občutek, da so oni tisti, ki so udarili mimo.

5. Nosi brezčasne vzorce!
Kate redko obleče potisk, ki je uspešnica sezone ali oblačila z nenavadnimi vzorci. To je ključ do njenega brezčasnega sloga in je poleg palete črne, sive in modre pomagal njenemu slogu preživeti vsa ta leta, tako da je tudi na fotografijah izpred 20 let videti - popolno.

6. Naj se oprime telesa!
Mossova vedno nosi obleke, ki se oprijemajo telesa, in čeprav ji pri njeni zelo drobni postavi ni treba skrbeti, da ne bi bila videti vitka, Kate pogosto da prikrojiti obleke, ki se ne prilegajo tesno - tako je vedno videti, kot da so bile izdelane prav zanjo in jih ne bi mogel nositi nihče drug.

7. Prisegaj na avtentičnost!
Hipijevka, punkerka, glamrockerka, starleta iz 20. let prejšnjega stoletja ... Mossova se brez težav znajde v vsaki vlogi. Tudi zato, ker vedno kupuje avtentične kose, ne pa cenejših približkov. Če se želi obleči v punkerskem slogu, kupi majico Vivienne Westwood iz poznih 70. ... A Kate si to pač lahko privošči.

8. Osredotoči se na obleke!
Za Mossovo oblačenje nikoli ni bilo v službi mode. Gre za obleke. Že v mladosti se je pri iskanju "vintage" oblačil naučila ceniti vsak kos. S čudovito svileno bluzo ne moreš zgrešiti, in če najdeš plašč, ki se ti popolnoma prilega, si zadel v polno. Če ji nekaj ustreza v določenem trenutku, Kate to pač kupi. Osredotočite se na to, da ste videti dobro, ne pa na modni videz, in nič ne more iti narobe. Kot je Mossova nekoč sama izjavila: "Obleke pridejo v modo in odidejo, a to ni slog. Slog mora biti klasičen."

9. Kombinirajte nezdružljivo!
Mossova pogosto kombinira obleke, ki "ne bi smele" iti skupaj. Čipkasto viktorijansko ogrinjalo s hlačami iz lateksa? Punkerski škornji z bleščečo oblekico? Večerna toaleta s plaščem z leopardovim vzorcem? Ves čas krši običajna slogovna pravila in postavlja modne smernice po vsem svetu. A ne more vsak tako eksperimentirati, tu gre le za eno in edino - Kate!

10. Ko dvomite, kupite diamante!
Mossova se zaveda, da nič ne poživi preproste oprave bolj kot lep, a zmeren nakit.

A. K.

Obleke pridejo v modo in odidejo, a to ni slog. Slog mora biti klasičen.

Kate Moss