Lara s svojimi torbicami. Foto:
Lara s svojimi torbicami. Foto:
Nakit Lare Bohinc
Model za nakit Lare Bohinc. Kot se za vrhunsko oblikovalko spodobi, ima Lara skrbno izdelan slog, ki se razteza od opreme njene trgovine do načina fotografiranja. Foto: Lara Bohinc nakit
Victoria Beckham
Victoria Beckham, ki se redno uvršča na sezname najbolj modno zavednih zvezdnic, s pasom Lare Bohinc.

Govorimo o zdaj že sloviti Lari Bohinc, komaj 36 let stari oblikovalki, ki pa se je že tako uveljavila v svetu visoke mode, da je brez težav lahko odprla svojo trgovino na elitni londonski ulici Sloan Street, kjer ji družbo delajo chaneli, gucciji in podobne znamke.
Cartiereva desna roka
Bohinčeva je študirala industrijsko oblikovanje na ljubljanski akademiji za likovno umetnost, a kot je mnogokrat primer pri ustvarjalnih dušah, je bila Slovenija zanjo premajhna (in premalo svetovljanska?). V Londonu je leta 1996 magistrirala na Royal College of Art iz izdelovanja nakita in obdelave kovin.
Takoj zatem je že zmagala na tekmovanju New Generation Design Award - po zaslugi svojega izvirnega modernističnega pristopa k izdelovanju nakita - in debitirala na londonskem tednu mode. Od takrat naprej gre njena pot le še navzgor - sodelovala je tako rekoč z vsakim, ki v svetu mode nekaj pomeni: z Guccijem, Lanvinom, Extejem, Guyjem Larocheem ... trenutno pa dela kot zunanja svetovalka za Cartier International. Živi in ustvarja v Londonu.
Od supermodelov do igralk
Kako prepoznati predmet Lare Bohinc (mimogrede, umetnica je tudi model za svoje izdelke)? Pri svojem delu združuje arhitekturne elemente (še zlasti so opazni vplivi antike in secesije) z eleganco, prefinjenostjo in nosljivostjo. Tipične so jasne geometrične linije in elegantne krivulje ter vozli, ki jih vpleta v kovino. Rezultat so modne torbice, "clutch" torbice, obeski, ogrlice, zapestnice, uhani, prstani in drugi nepogrešljivi dodatki.
Larini izdelki nedvomno krasijo največ zvezdniških težkokategornic, naj naštejemo le nekaj tistih, ki so s svojim slogom postale tudi modne ikone: Madonna, Cameron Diaz, Lucy Liu, Christina Aguilera, Roisin Murphy, Bjork, Nicky Hilton, Kate Moss, Sarah Jessica Parker, Alicia Keys, Drew Barrymore, Elle Macpherson, Kim Catrall, Victoria Beckham ...
Iz Ljubljane v Tokio in L.A.
Seveda pa, kot vam je lahko jasno, Larini izdelki niso za tiste z bolj praznim žepom: za zapestnico ali uhane boste odšteli od 430 evrov dalje, cene torbic pa se gibljejo med 400 in 800 evrov.
Njene poslovalnice so že popolnoma zavzele vse modne prestolnice, od New Yorka in Los Angelesa do Tokia in Dubaja. V Sloveniji lahko Larine izdelke kupite v Midasu in Vale Novaku, predmeti v spodnji galeriji pa so bili v fotografski objektiv ujeti na nedavnem ljubljanskem tednu mode.

Kaja Sajovic (Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic)