Foto:
Foto:

Tekmovalno opremo in opremo za prosti čas so s pomočjo francoskih oblikovalcev pod blagovno znamko Le coq sportif oblikovali in izdelali v podjetju Lohnko inženiring. Pri tem so bili zelo pozorni na uporabljene materiale, saj klima v Pekingu zahteva posebno sestavo blaga, ki tako v enem združuje udobnost, zračnost in zaščito pred zunanjimi vplivi, so za MMC sporočili iz OKS-ja.

Za dobro prepoznavnost v svetu so poskrbeli tudi z osnovnim dizajnom, ki izhaja iz nacionalnih simbolov slovenskega grba – zvezde, Triglava in vode, ter slovenskih barv - modre, zelene in bele. S pripravljenim je OKS poskrbel, da bodo slovenski športniki Slovenijo na olimpijskih igrah v Pekingu zastopali v modnih in predvsem funkcionalnih oblačilih.

Svečana oblačila so že tradicionalno oblikovali in izdelali v Muri, ki za podobo slovenskih olimpijcev na igrah skrbi vrsto let. Predvsem Olimpijske igre so odlična priložnost, da modna znamka kot uradni opremljevalec olimpijske reprezentance predstavi nove modne smernice, ki se odsevajo v kolekcijah njenih blagovnih znamk. Dolgoletne izkušnje in s tem poznavanje potreb športnikov so pripomogle pri oblikovanju letošnjih oblačil, ki jih dopolnjujejo umirjene in harmonične pastelne barve.

Celotna podoba, katere avtorica je modna oblikovalka Zvezdana Serec, je umirjena, njena zasnova je nova, modna, a obenem precej "casual". Tako tkanine kot tudi usnje so obdelane z leskom. Prehaja od srebrne proti obarvanim zlatim tonom, do sivih, zelenkasto zlatih in naravnih tonov.

Športniki ne preveč navdušeni
Slovenski športniki, ki so jim oblačila namenjena, pa nad njimi niso najbolj navdušeni. Na predstavitvi slovenske olimpijske delegacije v ljubljanskem hotelu so se pritoževali predvsem nad barvami, ki naj ne bi bile razpoznavno slovenske, motilo pa jih tudi to, da je ime Slovenije na oblačilih napisano premajhno. Andraž Vehovar, vodja slovenske olimpijske delegacije, je pojasnil, da so pri (premajhnih) napisih upoštevali priporočila Olimpijskega komiteja in jih celo nekoliko prekoračili.