Zajcev na eni svojih zadnjih modnih revij lani poleti v Moskvi. Foto: EPA
Zajcev na eni svojih zadnjih modnih revij lani poleti v Moskvi. Foto: EPA

Rdeči Dior, kot so ga imenovali, je leta 2016 zbolel za Parkinsonovo boleznijo in je bil zadnjih nekaj let delno paraliziran. Umrl je v bolnišnici, poroča Euronews.

Ruska televizija Pervi Kanal se je Zajcevu poklonila kot možu, ki je "desetletja narekoval sovjetski in ruski modi" ter ga označila za "inovatorja, ki se ni bal drznih eksperimentov”.

Foto: EPA
Foto: EPA

Zajcev je odrastel v Ivanovu, 300 kilometrov severovzhodno od Moskve. Z diplomo z moskovskega tekstilnega inštituta leta 1962 se je zaposlil v tovarni ženskih oblačil.

V svojih začetkih kot modni oblikovalec se je spopadal z veliko kritikami zaradi uporabe živahnih barv in ekstravagantnih rožastih potiskov iz tradicionalnih ruskih rut.

Pod budnim nadzorom KGB-ja

Njegovo prvo kolekcijo – uniforme za delavke, ki so vključevale krila z rožastimi vzorci in živopisne škornje – so sovjetski oblasti zavrnile.

"Barve so bile preživahne in so predstavljale prevelik kontrast sivini sovjetskega vsakdana, v katerem naj posameznik ne bi smel izstopati," je povedal Zajcev v intervjuju za AFP leta 2018.

Foto: EPA
Foto: EPA

A Zajcev je kmalu pritegnil pozornost ljudi po vsem svetu ter postavljal na ogled svoje kolekcije na modnih tednih v Parizu in Firencah ter na newyorških in tokijskih pistah. Francoski mediji so ga oklicali za "sovjetskega Christiana Diorja", vzdevek, ki ga je obdržal do konca svoje kariere.

Je pa bil Zajcev zaradi svojih stikov z zahodnimi oblikovalci tudi pod strogim nadzorom KGB-ja in sprva niti ni smel zapuščati Sovjetske zveze. Je pa njegove kolekcije v 80. in 90. letih nosila tudi žena sovjetskega voditelja Mihaila Gorbačova Raisa, kasneje pa tudi takratna žena aktualnega ruskega predsednika Vladimirja Putina Ljudmila.