Moški? Ženska? Po fotografiji je težko presoditi ... Foto: EPA
Moški? Ženska? Po fotografiji je težko presoditi ... Foto: EPA
Lea T.
Brazilski transseksualec Lea T. (drugi z desne) je s svojo podobo zatresel modno prizorišče še pred Andrejem. Foto: Givenchy

19-letni maneken, ki je zaradi vojne na Balkanu iz rodne Tuzle v Bosni in Hercegovini z družino prebegnil v Avstralijo (njegov oče je Hrvat, mati pa Srbkinja), je brez dvoma letos postal novo "it" ime sveta mode.

Pojavil se je že v francoski in italijanski izdaji "modne biblije", revije Vogue, pred dnevi pa ga je za svoj novi obraz izbral tudi ugledni kreator Marc Jacobs. Povrhu vsega ga je bilo ob priznani Čehinji Karolini Kurkovi mogoče videti tudi v pomladno/poletnih oblačili še enega modnega guruja, Jean Paula Gaultierja.

Andrej Pejić
Višina: 188 centimentrov.
Obseg prsi: 91 centimetrov.
Obseg pasu: 76 centimetrov.
Številka čevljev: 44,5.
Lasje: svetli.
Oči: zelene.

Imenujte ga, kakor želite ...
Andrej velja za "femimana" oz. poženščenega moškega in stopa na čelu zadnjega modnega krika - razmaha transseksualcev, transvestitov in modelov brez jasno razvidnega spola, ki jih je v zadnjem času mogoče videti v najrazličnejših kampanjah. Vogue je zadnjo serijo fotografiranj z njim naslovil kar "Androjan" (navezava na androgina - dvospolnika).

Več Andrejevih fotografij lahko vidite tukaj in tukaj.

"Je neverjetno lep"
Oblikovalci in modni uredniki so naravnost očarani nad plavolasim Andrejem in za njegove usluge dobesedno stojijo v vrsti. Najstnika je sicer odkril Matthew Anderson, direktor modne agencije Chadwick Models iz Melbourna, ki je dejal: "Njegova lepota je nekaj neverjetnega, poleg tega je zelo razgledan in prijazen. Res me je začudilo, kako popolnoma sproščen je v svoji koži in kako zadovoljen je s svojim videzom."

Anderson sprva ni bil prepričan, ali bodo oblikovalci v svetu izklesanih, mišičastih, "pravih moških" pograbili koščenega in rahlo bledega plavolasca z "neskončno" dolgimi nogami in tako ženskim obrazom. "Moje skrbi so bile odveč, dobesedno obnorel jih je. To je bilo njegovo leto. Andrej je brez dvoma eden najbolj vročih modelov na svetu, pa ni pomembno, ali imamo v mislih ženske ali moške," ga je pohvalil Anderson.

Tudi Givenchy si "upa"
Trend zabrisovanja spolov so sicer prvi sprožili v modni hiši Givenchy, ko so za obraz svoje jesensko-zimske kolekcije izbrali brazilskega transseksualca Lea T. Povpraševanje po njem je od takrat tako naraslo, da komaj sledi vsem ponudbam.