Tokrat so se lahko izkazali številni manj vplivni oblikovalci. Foto: Reuters
Tokrat so se lahko izkazali številni manj vplivni oblikovalci. Foto: Reuters

Tudi Londonski teden mode se je začel z minuto molka na šovu Daniela Fletcherja v spomin pred kratkim umrli kraljici Elizabeti II. Po gesti se je po modnih brveh sprehodila prva manekenka, odeta v črno obleko v kombinaciji s trakom iste barve na roki. Najvplivnejši monarhinji našega časa se je poklonil tudi Adam Lambert z izvedbo skladbe skupine Queen, Who Wants to Live Forever.

V nasprotju z običajnimi pompoznimi izvedbami so bili organizatorji in modeli srečni, da so modni teden sploh lahko izpeljali. Še pred nekaj dnevi je prireditev namreč visela v zraku zaradi žalovanja v Združenem kraljestvu in časovne vzporednosti s pogrebom kraljice. Štiriindvajset ur po kraljičini smrti je svoj šov v Londonu najprej odpovedala znamka Burberry, nato pa še belgijski oblikovalec in eden izmed ustvarjalnih direktorjev pri Pradi Ralph Simon.

Še zadnje podrobnosti. Foto: Reuters
Še zadnje podrobnosti. Foto: Reuters

Britanska modna industrija je vredna skoraj 37 milijard evrov

V ponedeljek je britanski modni svet, ki organizira Londonski teden mode, sporočil, da dogodek zagotovo bo, vendar v nekoliko manjši in manj bleščeči obliki. Dejstvo, da so številna velika imena odpovedala sodelovanje, je pozornost obrnilo na nekatere manj znane oblikovalce. "Velike znamke zaradi sredstev lahko delajo, kar želijo, za nas manjše oblikovalce pa je to enkratna priložnost," je povedala Dilara Findikoğlu, londonska modna oblikovalka turških korenin.

Modna industrija je nestrpno pričakovala letošnjo sezono modnih prireditev, saj sta epidemija in brexit močno okrnila dejavnosti oblikovalcev v preteklih letih. Ne nazadnje je britanska modna industrija skupno vredna skoraj 37 milijard evrov, Londonski teden mode pa je velika priložnost, da oblikovalci navdušijo morebitne kupce.

Modna industrija je težko pričakovala letošnji LFW. Foto: Reuters
Modna industrija je težko pričakovala letošnji LFW. Foto: Reuters

Tudi pokojna kraljica je uživala v modi, ne nazadnje si je iz prve vrste leta 2018 ogledala predstavo Richarda Quinna, pozneje pa mu je podelila še kraljičino nagrado za britanski dizajn.

Pokrovitelji manjše oblikovalce pustili na cedilu

Številne vzhajajoče zvezde modnega oblikovanja – med njimi je nedvomno tudi Findikoğlu – sodelujejo s pokrovitelji, ki jim pomagajo kriti stroške sodelovanja na tako pomembnih predstavah, vendar so številni letos nenadno odpovedali svojo podporo, kar je močno zadolžilo manjše modne kreatorje. "Stresno je, vse stvari, o katerih nočem skrbeti, me zdaj skrbijo," je sklenila Findikoğlu.