Sunak v srajci iz batika. Foto: Reuters
Sunak v srajci iz batika. Foto: Reuters

Slavnostna večerja za udeležence vrha G20, ki se ga udeležujejo voditelji 20 največjih svetovnih gospodarstev, je potekala v kulturnem parku Garuda Wisnu Kencana. Gostitelj srečanja, indonezijski predsednik Joko Vidodo, se je skupaj s prvo damo na njej pojavil v tradicionalni balijski noši.

V tiskovnem središču ob robu vrha, kjer so prenašali sprejem gostov pri predsedniku, je največ navdušenja požel sprehod premierjev Sunaka in Trudeauja po rdeči preprogi. Najprej se je v srajci iz batika škrlatne barve po preprogi sprehodil Trudeau, ki so ga novinarji pospremili z aplavzom in spodbujajočimi žvižgi. Zatem je bil pohval deležen še Sunak v rdeči oprijeti srajci. Oba voditelja sta sicer znana po tem, da dajeta oblačenju velik pomen in da imata občutek za tradicijo, poroča STA.

Mohamed bin Salman oblečen tradicionalno

Kitajski predsednik Ši Džinping se je odločil za modro srajco iz batika, prav tako v modro pa je bil oblečen ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki se namesto predsednika Vladimirja Putina udeležuje zasedanja. Nemški kancler Olaf Scholz se je medtem raje odločil za klasično belo srajco.

Trudeau je navdušil. Foto: Reuters
Trudeau je navdušil. Foto: Reuters

Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman in njegova delegacija so za večerjo raje izbrali tradicionalno oblačilo, medtem ko se je ameriški predsednik Joe Biden opravičil zaradi odsotnosti.

Kulturni park Garuda Wisnu Kencana leži na jugu med turisti priljubljenega otoka Bali in je posvečen hindujskemu božanstvu Višnuju in njegovi mitološki, orlu podobni ptici Garuda. Garuda velja za nacionalni simbol in je del grba Indonezije. Glavna znamenitost parka je kip Garuda Wisnu, ki je visok okoli 120 metrov in velja za najvišji kip v Indoneziji, poroča STA.