Njegova ogrinjala so bila legendarna. Foto: Reuters
Njegova ogrinjala so bila legendarna. Foto: Reuters

Svileni kaftani, eksotični usnjeni plašči in kompleti prtljage znamke Louis Vuitton so del zbirke skoraj 400 predmetov, ki ponazarjajo ekscentrični osebni slog in ljubezen do mode pokojnega ameriškega modnega novinarja Andréja Leona Talleyja.

Sorodna novica Poslovil se je modni mogotec André Leon Talley

Poleg oblačil in nakita so pod dražbeno kladivce šle tudi risbe in fotografije, obarvane z njegovimi prijateljstvi z drugimi uglednimi osebnostmi v modni industriji, kot so oblikovalca Karl Lagerfeld, Diane von Furstenberg in dolgoletna glavna urednica Vogua Anna Wintour. Nekatere izmed ponujenih stvari, ki bodo na prodaj do 16. februarja, so sicer razstavljene v Parizu.

Dražbena hiša sicer ocenjuje, da bodo za izbrane stvari iztržili več kot milijon dolarjev. Sredstva bodo namenjena dvema baptističnima cerkvama, ki sta igrali ključno vlogo v življenju nekdanjega kreativnega direktorja revije Vogue, ki je lanskega januarja umrl v starosti 73 let.

"Bil je večji od življenja," je povedala Elizabeth Seigel, vodja zasebnih in ikoničnih zbirk pri dražbeni hiši Christie's New York, in dodala, da je njegovo delo lahko uničilo ali pa pomagalo karieri katerega koli oblikovalca oziroma oblikovalke. "Bil je desna roka Anne Wintour, utrl je pot novi generaciji," je še poudarila in opozorila, da je igral tudi vlogo mentorja novopečenim oblikovalcem in pisateljem. V času 50-letne kariere je pisal tudi za revije, kot sta Vanity Fair in Interview, bil pa je tudi stilist Baracka Obame.