Paco Rabanne je verjel, da bo 18. maja 1999 Pariz pogorel, zato je pred tem datumom zaprl vse svoje butike in delavnice v francoski prestolnici. Foto: Reuters
Paco Rabanne je verjel, da bo 18. maja 1999 Pariz pogorel, zato je pred tem datumom zaprl vse svoje butike in delavnice v francoski prestolnici. Foto: Reuters

V Španiji rojen oblikovalec s pravim imenom Francisco Rabaneda y Cuervo je modno kariero začel z ustvarjanjem nakita za Givenchy, Dior in Balenciago, nato pa leta 1966 ustanovil lastno modno hišo, s katero se je uveljavil kot enfant terrible v francoskem svetu mode.

Na prvi razstavi modne hiše Paco Rabanne je predstavil "12 nenosljivih oblek iz sodobnih materialov", tudi v prihodnjih letih pa je ostal zvest nenavadnim materialom, kot so kovina, papir in plastika.

Rabanne je v 60. letih oblačil nekatere največje francoske zvezde tistega časa, vključno s kratko obleko iz zlatih ploščic s pevko Francoise Hardy, njegove stvaritve pa sta nosila tudi Serge Gainsbourg in Jane Birkin. Med njegovimi najbolj znanimi stvaritvami je tudi oprijeti kostum za Jane Fonda v znanstvenofantastičnem filmu Barbarella.

Paco Rabanne je s pridružitvijo katalonski družini Puig začel ustvarjati tudi parfume. Njegov debitantski Calandre in Lady Million v zlatih stekleničkah sta še danes uveljavljena na svetovnih trgih.

Dali ga je označil za "drugega genija Španije"

Paco Rabanne med poskušanjem obleke iz čokolade. Foto: Reuters
Paco Rabanne med poskušanjem obleke iz čokolade. Foto: Reuters

Modna hiša Puig, pod okrilje katere je od leta 1968 spadala tudi znamka Paco Rabanne, je potrdila smrt oblikovalca v francoskem mestecu Portsall v Bretaniji.

Sporočili so, da je "s svojo radikalno vizijo mode zaznamoval več generacij, njegova zapuščina pa bo živela naprej".

Oblikovalca je občudoval tudi sloviti slikar Salvador Dali, ki je Rabanna označil za "drugega genija Španije".

"Morbidni užitek v znanih stvareh kot propadanje"

V svetu mode je veljal za vizionarja in inovatorja, med drugim je bil eden prvih velikih modnih imen, ki so svojo ponudbo že sredi 90. let predstavili na spletu.

"Vedno sem imel vtis, da sem nekakšen časovni pospeševalnik. Da grem tako daleč, kot je razumno za človekov čas, in se ne prepuščam morbidnemu užitku v znanih stvareh, na kar gledam kot na propadanje," je dejal leta 2016.

Modni oblikovalec je bil poznan po nenavadnih izjavah, da ima več življenj, da je star 78.000 let ter da je srečal Boga in vesoljce. Leta 1999 je preselil svoje delavnice iz Pariza, saj je na osnovi Nostradamusovih spisov predvideval, da bo celotno mesto zgorelo po padcu ruske vesoljske postaje Mir na Zemljo. Svoje vizije je tudi popisal v knjigi Ogenj iz nebes.