Patitz se je rodila 25. marca 1966 v Hamburgu nemškemu očetu in estonski materi, mladost pa je preživela na Švedskem. Foto: EPA
Patitz se je rodila 25. marca 1966 v Hamburgu nemškemu očetu in estonski materi, mladost pa je preživela na Švedskem. Foto: EPA

Umrla je za posledicami raka na prsih. Smrt nekdanje zvezdnice modnih brvi in naslovnic modnih revij so za nemško tiskovno agencijo DPA potrdili v njeni ameriški modni agenciji, pa tudi njeni nemški agenti.

Za seboj je pustila 19-letnega sina Jonaha.

Ob koncu 80. let in v 90. letih prejšnjega stoletja se je uveljavila kot ena najbolj zaželenih svetovnih manekenk, skupaj s Cindy Crawford, Lindo Evangelisto, Naomi Campbell in Christy Turlington.

Znana ni bila le po nastopih na modnih revijah in po ikonskih fotografijah znanega fotografa Petra Lindbergha, ampak je svetovni javnosti v spominu ostala tudi kot ena od nastopajočih v slavnem videospotu britanskega superzvezdnika Georgea Michaela za megauspešnico Freedom in v spotu za skladbo Skin Trade prav tako britanske priljubljene skupine Duran Duran. Igrala je tudi v več filmih.

Čeprav so jo prištevali v skupino supermodelov tistega časa, pa se Patitz nikoli ni imela za del tega sveta. "Nikoli ni šlo za prijateljstvo med nami. Preveč različna življenja smo živele," je nekoč dejala za DPA.

Na modnih brveh je bila še pred nekaj leti, leta 2019 se je kot model sprehodila na modni reviji za znamko Etro na milanskem tednu mode, skupaj s sinom pa je pozirala za Vogue.

Glavna urednica revije Vogue Anna Wintour je ob novici o smrti Tatjane Patitz zapisala, da je bila ta vedno evropski simbol glamurja, neke vrste mešanica Romy Schneider in Monice Vitti. Dodala je, da je bila manj razvpita in vidna ter bolj skrivnostna in odrasla kot druge tedanje zvezdnice modnega sveta.

Tatjana Patitz je nekoč za Vogue povedala, da so ji v modnem poslu pogosto govorili, da je videti tako posebno, tako drugačna od drugih manekenk, da bo gotovo uspela. Živela je v Malibuju v Kaliforniji, povezovali so jo tudi z različnimi filmskimi zvezdniki, a sama se je držala stran od javnosti. Delovala je v modnem svetu, a govorila je, da je njeno življenje precej več od tega. Ker je bila razočarana nad površinskostjo ZDA, je pred leti omenjala tudi možnost vrnitve v Nemčijo oziroma Evropo.