Vivienne Westwood na modni pisti po modni reviji na londonskem tednu mode leta 2017. Foto: Reuters
Vivienne Westwood na modni pisti po modni reviji na londonskem tednu mode leta 2017. Foto: Reuters

Iz njene modne hiše so sporočili, da je umrla v miru, obkrožena s svojo družino. "Vivienne Westwood je danes umrla, mirno in obkrožena s svojo družino v Claphamu na jugu Londona. Svet potrebuje ljudi, kot je Vivienne, da ga spreminjajo na bolje," so v modni hiši zapisali na Twitterju.

Edini razlog, da sem v svetu mode, je, da uničim besedo konformnost.

Vivienne Westwood

Vivienne Westwood je bila sinonim za pank-rock 70. let, bila je upornica vse do konca, s svojo pokončno držo, kritično do politike, je postala eno od ključnih britanskih imen mode.

"Nadaljeval bom delo z Vivienne v srcu. Delala sva vse do konca in dala mi je kup stvari, ki jih moram nadaljevati," je po objavi novice o smrti dejal njen mož in ustvarjalni partner Andreas Kronthaler.

Vedno je jasno stala za svojimi stališči, političnimi in družbenimi. Njeni modeli so na modni pisti nosili kreacije, ki so jasno pričale o njenih prepričanjih glede podnebnih sprememb, onesnaževanja in njene podpore ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu. Leta 1989 se je za naslovnico ene od revij protestno oblekla kot takratna premierka Margaret Thatcher, pozneje pa je blizu doma takratnega premierja Davida Camerona v znak protesta proti frackingu vozila bel tank.

Ob 50. rojstnem dnevu Juliana Assangea, ki ga je glasno podpirala. Foto: Reuters
Ob 50. rojstnem dnevu Juliana Assangea, ki ga je glasno podpirala. Foto: Reuters

Leta 1992 ji je kraljica Elizabeta II. podelila naslov dame. Vivienne je na podelitvi reda v Buckinghamski palači dvignila veliko prahu, ker ni nosila spodnjega perila.

"Edini razlog, da sem v svetu mode, je, da uničim besedo konformnost," je zapisala v svoji biografiji leta 2014. "Nič mi ni zanimivo, če vsebuje ta element."

Leta 1989 je bila na naslovnici revije Tatler oblečena kot takratna predsednica vlade Margaret Thatcher. Obleka, ki jo je nosila, je bila naročena za premierko, ki pa je ni prevzela. Na naslovnici je pisalo: "Ta ženska je bila nekoč punkerica." Britanski časnik The Guardian je naslovnico ocenil za najboljšo britansko naslovnico.

Pank jo je izstrelil v modno orbito

Nezgrešljiva s svojo oranžno ali belo barvo las je postala prepoznavna v 70. letih, časih panka, ko je oblačila legendarne Sex Pistolse. Tlakovala je pot novi modi, ki je navdih iskala v uporniškem panku in rock'n'rollu, pri čemer je moči združila z menedžerjem Sex Pistolsov Malcolmom McLarnom. Verige, izdelki iz lateksa, črne majice brez rokavov, razne zadrge in drugi fetišistični izdelki so bili del ponudbe v njuni trgovini na King's Roadu, ki je poslovala pod različnimi imeni, kot so Let is Rock, Sex in Seditionaries.

"Pred mano in Malcolmom pank ni obstajal," je zapisala v svoji biografiji. "In še ena stvar, ki jo morate vedeti o panku: bil je popoln odklop."

Od oblikovanja do poučevanja, pa do končne postaje: modni svet

Rodila se je 8. aprila 1941, v času pomanjkanja med drugo svetovno vojno, kar jo je močno zaznamovalo. Recikliranje je bilo pomemben del njene delovne etike. Od konca 60. let je živela v majhnem stanovanju na jugu Londona. V najstniških letih se je družina preselila na sever Londona, kjer je študirala oblikovanje nakita, potem pa se preusmerila v poučevanje. Ko je učila v osnovni šoli, je spoznala svojega prvega moža Dereka Westwooda, leta 1963 sta dobila sina Bena, a se tri leta pozneje ločila.

Sinonim za Vivienne Westwood: kljubovanje! Foto: Reuters
Sinonim za Vivienne Westwood: kljubovanje! Foto: Reuters

Na Portobello Roadu je potem prodajala nakit, ko je spoznala študenta umetnosti McLarna, ki je postal njen zasebni in poslovni partner. Njun sin Joe Corre je soustanovitelj modne znamke perila Agent Provocateur. Sledilo je burno obdobje Sex Pistolsov in panka, v 80. letih pa sta se z McLarnom razšla, sama pa si je potem z nezgrešljivim slogom utrla pot v vrhunsko modo.

"Moja oblačila imajo zgodbo. Imajo identiteto. Imajo karakter in namen," je dejala o svojih kreacijah. "Zato postanejo klasika. Ker še naprej pripovedujejo zgodbo."

V 90. letih je njena znamka v celoti zacvetela, vsi so drli na njene modne revije, ki so bile vedno odmevne. Po svetu je odprla verigo trgovin s svojimi kreacijami, dodatki in parfumi. Svojega drugega moža Andreasa Kronthalerja je spoznala na Dunaju, kjer je poučevala modo. Poročila sta se leta 1993 in do njene smrti ostala izjemni kreativni tandem.

"Vedno sem imela politično agendo," je dejala v pogovoru za L'Officiel leta 2018. "Modo sem uporabila, da sem izzvala status quo."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po objavi novice so številni izrazili sožalje

Oblikovalec Marc Jacobs je dejal, da ima zlomljeno srce, Vivienne pa je polaskal, da "ji ni nikoli spodletelo, da ne bi presenetila in šokirala". "Bila si prva. Vedno. Izjemen slog z briljantno in tehtno vsebino. Še naprej se bom učil iz tvojih besed in predvsem od tvojih izjemnih kreacij."

Oblikovalka in nekdanja članica pevske skupine Spice Girls Victoria Beckham je dejala, da je "žalostna zaradi smrti legendarne oblikovalke in aktivistke", pevec Boy George pa jo je označil za "čudovito in navdihujočo".

Igralka Kim Catrall je Westwood opisala kot "resnično genialko", ki je bila obenem prijazna in velikodušna, manekenka Claudia Schiffer pa je zapisala, da "je njen edinstveni glas nenadomestljiv".

Oglasila se je tudi britanska ministrica za kulturo Michelle Donelan, ki je zapisala: "Žalosten dan! Vivienne Westwood je bila in bo ostala veličastna figura v britanski modi."

Umrla je Vivienne Westwood