Po novem zakonu bodo morale manekenke pridobiti zdravniško potrdilo, da je njihovo zdravje
Po novem zakonu bodo morale manekenke pridobiti zdravniško potrdilo, da je njihovo zdravje "glede na oceno indeksa telesne mase primerno za delo v (modnem) poklicu". Foto: EPA

Po novem zakonu bodo morale manekenke pridobiti zdravniško potrdilo, da je njihovo zdravje "glede na oceno indeksa telesne mase primerno za delo v (modnem) poklicu". Kršitve zakona bodo kaznovali z zaporom do šestih mesecev in denarno kaznijo v vrednosti 75.000 evrov.

Pretekli predlogi zakona, ki so predvidevali spodnjo mejo indeksa telesne mase, so v modni industriji sprožili številne proteste.

Na koncu so zakonodajalci odločitev o tem, ali je neka oseba presuha, prepustili zdravnikom, ki naj bi upoštevali tudi starost, spol in številna druga merila.

Iz zakona so izključili tudi ukrep, usmerjen proti spletnim stranem, ki so promovirale anoreksijo in bulimijo. Za osebe, ki bi na tak način spodbujale čezmerno suhost, je bila predvidena enoletna zaporna kazen.

V Franciji za anoreksijo trpi med 30.000 in 40.000 ljudi, od tega je 90 odstotkov deklet in žensk. To po navadi kronično bolezen običajno diagnosticirajo pri ženskah med 15. in 19. letom starosti.