Na glavni novomeški železniški postaji neobičajen vrvež. Na tiru stoji potniški vlak. V nekaj minutah je poln. Zasedle so ga potnice in manekenke. Vagoni so postali modna pista.

"Širimo to kot enega izmed trendov, tako kot moda je, da se vozimo ekološko, da uporabljamo javna prevozna sredstva," je povedala Ana Jelinič iz Studia Ana.

Unikatna lokacija in unikatna oblačila petih oblikovalk. Organizatorka razloži, da je ob modnih zapovedih pomembno še: "Da najdeš svoj slog, v katerem se počutiš udobno in da znaš ta oblačila nositi, ker se mi zdi, da človek in oblačilo kar sodita skupaj."

V Novem mestu je bila v preteklosti doma tekstilna industrija. Danes mesto slovi po modnih oblikovalkah. "Vseeno imamo zavedanje o tej tradiciji, ki je iz tukaj izhajala, tako da bi rekla, da je prihodnost nas oblikovalcev kar lepa," je povedala študentka modnega oblikovanja Maša Macedoni. Bodoča oblikovalka je svoje kreacije razstavila na železniški postaji.

Predstavilo se je še socialno podjetje, ki spodbuja ponovno uporabo oblačil. "Zdaj so priljubljena rabljena in starodobna oblačila. Pri njih občudujemo tudi kakovost, saj so že nošena," je povedala Nina Goriaeva, stilistka v Zavodu Knof.

Kakor koli! Moda je fenomen sodobnega časa. V Novem mestu so jo povezali z uporabo vlaka, ki je oblika trajnostne mobilnosti.

V Novem mestu modna revija na vlaku