Na premiero dokumentarnega filma je Valentino prišel z eno najbolj slavnih manekenk Evo Herzigovo. Foto: EPA
Na premiero dokumentarnega filma je Valentino prišel z eno najbolj slavnih manekenk Evo Herzigovo. Foto: EPA
Dokumentarni film Valentino: The Last Emperor modnega kreatorja ne prikazuje vedno v najlepši luči. Foto: EPA
Julia Roberts
Čeprav je že v zlati dobi Hollywooda oblačil največje zvezde, priznava, da mu je najljubša Julia Roberts. Foto: EPA
Čeprav nekateri svarijo, da je haute couture pred propadom, Valentino meni, da njegove modne znamke ne čaka tako temna prihodnost. Foto: EPA

Skromnost pač ni čednost 76-letnega italijanskega kreatorja, ki se je letos po 45 letih ustvarjanja božanskih, klasičnih in predvsem - nezmotljivo ženskih oblekah upokojil. V četrtek je še enkrat okusil blišč rdeče preproge in šklocanje fotografskih objektivov okoli sebe - a tokrat ni bil v središču pozornosti kot maestro haute coutura, ampak kot protagonist dokumentarnega filma Valentino: The Last Emperor (Valentino: Poslednji cesar).

100 % Valentino
Film mladega pisca Vanity Faira Matta Tyrnauerja je poklon resnično zadnjemu velikanu (italijanske) visoke mode in vestna dokumentacija vseh njegovih briljantnih del, pa tudi njegovih številnih muh, trenutkov jeze in emocionalnosti ter nenavadnega, 50-letnega razmerja z najzvestejšim partnerjem Giancarlom Giamettijem - večno v senci velikega Valentina Garavanija. A akterji zagotavljajo, da ne gre za sponzorski film: "V filmu ne igram. To sem jaz. Če sem smešen, je to zato, ker tak sem. Če sem besen, je to zato, ker se tudi razbesnim," pravi Valentino, Giametti pa dodaja, da je v filmu kar precej tudi takih prizorov, za katere bi oba raje videla, da jih ne bi bilo.

"Nisem videl nič bolj ogabnega kot večerne toalete, ki razkrivajo ženske gležnje," je ena od izjav Valentina v filmu, ki postreže s še kar nekaj podobnimi prebliski. "Pripelji mi 25 manekenk. Pa brez pritlikavk!" ukaže ob nekem drugem trenutku. Vedno najvišja merila - tega se je držal tudi na galapremieri Poslednjega cesarja, ko je bila njegova spremljevalka na rdeči preprogi češki supermodel Eva Herzigova.

Od Jackie O do Gwyneth
Že kot fantič je Valentino sanjal o hollywoodskih zvezdnicah - le nekaj let pozneje so njegove obleke že nosile najlepše in najslavnejše ženske tistega obdobja - Sofia Loren, Jackie Kennedy, Audrey Hepburn. Pozneje je oblačil princeso Diano, danes po Valentinu posežejo vse od Charlize Theron do Julie Roberts. "Rad imam lepe stvari - lepe ženske, lepe pse, lepo pohištvo," pravi Valentino v filmu. A na konferenci je priznal: "S časom sem se naučil oblačiti tudi ženske, ki niso najlepše, a se znajo 'spoprijateljiti' s tkanino, ki jo nosijo. Ženska se lahko nauči biti elegantna."

Ko je v filmu prikazana ena od Valentinovih razkošnih domačih zabav, ta spominja kot na 'kdo je kdo' v svetu slavnih in bogatih: tu so Gwyneth Paltrow, Joan Collins, Michael Caine, Elton John, Elizabeth Hurley s soprogom ...

Najljubša mu je bila Julia
Začuda, Valentino danes, po več tisočih (ročno!) sešitih oblek za supermanekenke, igralke in prve dame, takoj izstreli, ko ga vprašajo po najljubši igralki, ki jo je oblekel: "Julia Roberts - ko je dobila oskarja za Erin Brokovich v moji obleki, je bil resnično poseben trenutek." Dolga, dokaj preprosta, a osupljiva črna toaleta z belimi naramnicami, podaljšanimi v životec, je bila lani, na tridnevnem slavju v Rimu ob 45-letnici ustvarjanja, res ena od posebej izpostavljenih kreacij retrospektive Valentinovega dela.

A izbor je vsekakor težko narediti - govorimo le o človeku, ki je "izumil" ikonično "Valentino rosso" (valentino rdečo), človeku, ki se nekaj dni pred modno revijo zbudi in reče: "Giancarlo, sanjal sem obleko. Belo. Zelo igrivo." Že nekaj ur pozneje pod taktirko glavne Valentinove šivilje (še bolj neizprosne kot njen šef) nastaja pravljična toaleta z volančki, ročno prešitimi z na tisoče srebrnimi bleščicami. "Nisem se še odločil glede bleščic. Pošlijte polovico obleke z njimi, potem pa se bom odločil."

Haute couture pred izumrtjem?
Kaj je naslednji korak za Valentinovo korporacijo, je težko vprašanje. 127 milijard dolarjev vredno družbo je kupila družba Parmira in vsi se bojijo, da ne bo legendarna znamka končala kot podjetje za izdelavo "instant modnih dodatkov, ki jih lahko kupiš na letališču".

A Valentino trdi, da kljub zahtevam trga haute couture ni izumirajoča vrsta: "Je kot lepa pesem, ki ne bo nikdar prišla iz mode."

Kaja Sajovic