Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec

Sedmi dan ljubljanskega tedna mode v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje je zaokrožila revija modne hiše Draž. "Tokratni navdih je bilo ročno pletenje različnih materialov. Od pletenja preje do lesenih vej, makramejev in tako naprej. Pri oblikovanju sva uporabljala starodavne tehnike, ki jih naša kultura počasi pušča v zgodovini, zato sva se posvetila raziskovanju in poudarila lepoto kulture. Krize so vedno obdobja, ki spodbudijo drugačne napredke, zato sva poskusila trenutno epidemijo sebi v korist. Naredila sva nosljive kose, za katere želiva, da trajajo in tako v omarah Slovencev ostanejo po več deset let, zato sva tudi uporabila vzdržljive materiale.

Draž
Draž je družinsko podjetje, ki vse od začetka delovanja pred več kot tremi desetletji vzdržuje močan kreativni tempo. Njihove pletenine so se v srca ljubiteljev mode zasidrale z vztrajanjem na soobstoju elegance in udobja ter brezkompromisnosti pri kakovosti materialov in izdelave. Znamki Draž je pomembna odgovornost do ljudi in narave, zato stremijo k ustvarjanju oblačil, ki trajajo. Nova kolekcija INTRICATE KNITTINGS 2020 vključuje silhuete oblačil, ki sledijo vzorcem, vzorci na pleteninah pa predstavljajo interpretacijo stoletja starih tehnik pletenja košar, vozlanja makramejev in prepletanja vrvi.

Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec

Sofija Urumović
Sofija Urumović je modna oblikovalka, ki se skozi lasten vizualni jezik poigrava s konstrukcijo krojev in manipulacijo preprostih oblik, na njeno delo pa močno vplivata tudi grafično zaznavanje sveta in osebna interpretacija konstruktov vsakdanjega življenja. Glavna ideja njene nove jesenske kolekcije je ‘self-cultivation’ kot oblika nadaljnjega umetniškega razvoja z uporabo lastnega arhiva in omejevanje kot bistvo metode oblikovanja. Sofijina kolekcija raziskuje potencial že znanih oblik in proučuje možnost novih načinov izražanja.

Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec

Renata Bedene
Renata Bedene je modna znamka, ki navdih za oblikovanje jemlje iz narave, kjer svet rastlin z rokodelskimi in novimi, modernimi tehnikami uspešno prenaša na svoje kreacije. Renata ustvarja kolekcije s skrbno izbranimi detajli, znamko pa odlikuje vsestranskost, ki modnim kosom prinaša tudi trajnost. Njeno novo kolekcijo LaVita preplavljajo vzorci narave, ki se s pomočjo digitalnega tiska prelivajo na tkanine naravnih vlaken. Kroji zagotavljajo udobje, hkrati pa silhuete nežno padajočih materialov izražajo vihravost in romantičnost.

Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec

Barbara Vrbančič x Ula Pogorevčnik
Oblikovalka Barbara Vrbančič v svojih oblikovalskih rešitvah pogosto združuje preteklost in sodobnost. Oblikovalka poudarja pomen raziskovanja, kako klasične tehnike strojnega pletenja in ročnega kvačkanja spojiti v svežo in sodobno kolekcijo, ki bo hkrati nosljiva in primerna za širok spekter uporabnic. Njene kreacije so ustvarjene z navdihom trajnostnega kroga, kjer bi se oblačila lahko nosila in izmenjala skozi več generacij. Nova kolekcija Blue pripoveduje zgodbo o kontrastnosti materialov: o subtilnosti pletenin na eni strani ter na drugi grobosti in obstojnosti denima. Modno revijo je spremljal tudi film, ki ga je kot vizualna podpora kolekciji ustvarila Ula Pogorevčnik, predstavitev kreacij pa je spremljala avtorska glasba Neže Dobrovoljc.

Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec

Sanija Reja Aske x SOFIANOGARD
Sanija Reja Aske je modna znamka, pod katero je podpisana oblikovalka Sanija Reja, dobitnica prve nagrade LJFW WOW, ki v svojih kolekcijah rada odraža pridih kulturne tradicije.

Znamko SOFIANOGARD ustvarja Mija Curk, ki želi zaobiti determinacijo spola in časa. V svojih kolekcijah uporablja pristop dvojne funkcionalnosti in humorja, pri izdelavi kreacij pa se močno opira na lokalnost. Skupaj sta ustvarili kolekcijo Luisa, ki se z nostalgičnim pridihom spogleduje s prihodnostjo, predstavlja pa preplet dveh oblikovalk: Sanija Reja Aske z oblačili in Sofia Nogard z modnimi dodatki.

Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec

Nataša Hrupič
Nataša Hrupič, modna oblikovalka, ki pri svojem oblikovanju uporablja inovativen pristop, ki njene kolekcije popelje v svet umetnosti. Svoja dela uspešno predstavlja tako doma kot v tujini, kjer je večkrat nagrajena s priznanimi nagradami. Pri oblikovanju se rada poigrava z različnimi koncepti, zato k sodelovanju večkrat povabi tudi umetnike iz različnih področij.

Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec

Šesti dan so v MAO pripravili okroglo mizo o podpornih poklicih v modnem sektorju, si ogledali modne filme in razstavo oblikovalca Matica Velerja.

Foto: LJFW/Mimi Antolović
Foto: LJFW/Mimi Antolović
Foto: LJFW/Mimi Antolović
Foto: LJFW/Mimi Antolović

V podhodu Ajdovščina so svoje kreacije predstavili Maja Štamol in študentje NTF-ja.

Foto: LJFW/Mimi Antolović
Foto: LJFW/Mimi Antolović
Kolekcija Maje Štamol. Foto: LJFW/Mimi Antolović
Kolekcija Maje Štamol. Foto: LJFW/Mimi Antolović

Pohod Ajdovščina ves čas diha z modo, danes se bo tam predstavil tretji sklop študentov NTF, svoje kreacije pa bosta predstavila tudi Pentlja Concept Store in Made in Anselma + ŠŠŠ. Ogled kolekcij je mogoč brez vabila – začetek ob 17.00.

Celoten program na LJFW najdete tukaj.