Krzneni plašč Eltona Johna s turneje leta 1975 na letošnji dražbi v Kaliforniji. Foto: EPA
Krzneni plašč Eltona Johna s turneje leta 1975 na letošnji dražbi v Kaliforniji. Foto: EPA

Druga Keringova podružnica Brioni naj bi krzno prenehala uporabljati do jeseni 2022, še poroča BBC. Izvršni direktor Keringa Francois-Henri Pinault je sporočil, da se je "svet spremenil".

Združenje Ljudje za etično obravnavo živali (PETA) je pozdravilo potezo po "več desetletjih" pritiskov na Kering. "Nihče s srcem ne more nositi krzna. Noben razumen oblikovalec se ga ne bo dotaknil. Vsaka modna hiša, ki ga še prodaja v letu 2021, je sramota," je sporočila PETA.

Saint Lauretn in Brioni sta bili še zadnji znamki Keringa, ki sta uporabljali krzno. Gucci, Balenciaga, Bottega Venata in Alexander McQueen ga ne uporabljajo več.

"Naša družba je glede dobrobiti živali vedno bila pripravljena na izboljšanje praks v dobavni verigi in luksuznem sektorju. Prišel je čas za naslednji korak s končanjem uporabe krzna. Svet se je spremenil skupaj z našimi strankami, luksuz se mora temu prilagoditi," je zapisal Pinault.

Poziv Louisu Vuittonu

PETA je medtem pozvala še eno luksuzno znamko, Louis Vuitton, naj sledijo zgledu Saint Laurenta. Matično podjetje LVMH je za francosko tiskovno agencijo AFP sicer sporočilo, da so njihovi krzneni izdelki proizvedeni "na najbolj etičen in odgovoren način, kot je mogoče", ter da ne uporabljajo krzna ogroženih vrst.